Tipologii diferite de persoane. Cum le faci fata la job!

Tipologii diferite de persoane. Cum le faci fata la job!

Poti sa iti alegi prietenii, insa nu poti sa-ti alegi colegii. Cea mai mare parte a timpului o petreci la birou si, indiferent ce job ai, este foarte putin probabil sa nu intalnesti tipologii diferite de persoane sau sa nu te confrunti cu grupuri foarte mari, in care iti este mai greu sa te integrezi. Iti place sau nu, la job petreci cel putin opt ore pe zi, motiv pentru care este esential sa stii cum sa comunici cu colegii de birou.

Piata muncii este din ce in ce mai complexa si mai diversificata, ceea ce este bine. Insa toate aceste schimbari duc si la crearea unei diversitati in ceea ce priveste tipologiile de persoane. Sunt oameni care provin din medii diferite, au o cultura diferita, au alta religie sau nationalitate, sunt deschise la schimbari sau, din contra, sunt mai traditionaliste in gandire.

Nu trebuie sa depui un efort pentru a avea o relatie perfecta cu toti colegii tai, insa cu siguranta este esential ca relatiile cu acestia sa fie cat mai relaxate. Din moment ce zilnic te intalnesti cu ei, mai mult ca sigur nu iti vei dori sa ai de-a face cu situatii tensionate, care iti creeaza disconfort.

Relatia pe care o ai cu colegii de munca trebuie sa fie una prietenoasa si profesionala in acelasi timp. Insa te-ai intrebat vreodata cum faci fata tipologiilor diferite de persoane?

Iata cateva strategii simple pe care le poti pune oricand in aplicare!

 

Cum faci fata tipologiilor diferite de persoane

 

Adreseaza intrebari

 

Potrivit specialistilor in HR, cele mai multe conflicte la job apar din cauza ca oamenii nu sunt dispusi sa adreseze intrebari atunci cand nu inteleg o situatie. Daca lucrezi de foarte multi ani intr-o companie si te straduiesti sa te adaptezi la schimbarile aduse de un management nou sau, din contra, esti la inceput de cariera si ai de invatat foarte multe lucruri, colegii de birou sunt cea mai buna resursa pe care o ai la indemana. Cand cineva iti ofera un sfat, priveste gestul sau ca fiind o metoda de a-ti simplifica munca. O buna comunicare intre angajati este intotdeauna benefica in orice companie.

Vrei sa-ti cunosti mai bine colegii? Petrece mai mult timp cu ei in pauza, intreaba-i ce hobby-uri au, cum isi petrec timpul liber, ce activitati le plac cel mai mult sau ce filme vizioneaza. Orice subiect de discutie este un bun prilej pentru a-i cunoaste mai bine si pentru a crea o relatie bazata pe incredere. Nu trebuie sa iti fie teama sa deschizi unele subiecte sau sa adresezi unele intrebari. Curiozitatea este ceva firesc. Este in natura noastra, a oamenilor, sa adresam intrebari si sa vrem sa-i cunoastem mai bine pe cei cu care interactionam.

 

Focuseaza-te asupra obiectivelor comune

 

In loc sa te pierzi in detalii si sa te intrebi constant de ce colegii tai sunt diferiti fata de tine sau de ce unele lucruri nu sunt asa cum ar trebui, in perceptia ta, cel mai bine focuseaza-te asupra primului lucru pe care il aveti in comun: locul de munca. Chiar daca nu lucrati in acelasi departament sau nu va incadrati in aceeasi categorie de varsta, faptul ca lucrati in acelasi loc ar trebui sa fie suficient pentru a va uni fortele si pentru a contribui la dezvoltarea companiei.

Cand se confrunta cu stres sau situatii complicate, foarte multi angajati incep sa creada ca doar ei se implica in activitatea pe care o desfasoara. Mai mult decat atat, incep sa creada ca ceilalti colegi nu isi indeplinesc sarcinile sau pierd timpul cu barfe care nu isi au rostul. Aceasta gandire nu este deloc constructiva si nici utila. Asadar, indiferent cum sunt colegii tai, adu-ti aminte ca aveti un scop comun.

 

Pune accent pe comunicare

 

In orice situatie dificila te-ai afla, indiferent de circumstante sau de motivele pentru care s-a ajuns in acel punct, pune accent pe comunicare. Insa asigura-te ca ai o atitudine complet detasata si relaxata inainte sa vorbesti cu colegii tai. Evita pe cat mai mult posibil sa te implici emotional sau sa ii lasi pe ceilalti sa iti afecteze dispozitia. Trateaza obiectiv fiecare situatie si pune intotdeauna accent pe comunicare. De exemplu, daca o decizie la nivel de management sau o propunere facuta de un coleg nu sunt conforme cu ceea ce gandesti, nu te grabi sa arunci acuzatii in stanga si-n dreapta sau sa refuzi unele sarcini. Asteapta cel putin o ora, analizeaza cu atentie situatia cu care te confrunti, apoi comunica intern orice problema ai.

Atat timp cat pui accent pe comunicare, iti exprimi obiectiv parerea si pastrezi o atitudine calma si relaxata, lucrurile in mod sigur vor fi in favoarea ta.

 

Trateaza totul in mod obiectiv

 

Oamenii sunt foarte sensibili la critica, mai ales atunci cand vine vorba de activitatea lor profesionala. Ai tendinta sa reactionezi intr-un mod care nu te avantajeaza de fiecare data cand managerul nu este multumit de rezultatele tale? Sau ai deseori resentimente fata de colegi in momentul in care acestia iti ofera un feedback negativ? Mai rau decat atat, consideri ca ceilalti nu te considera o persoana suficient de capabila? In loc sa iti otravesti mintea cu toate acestea ganduri negative care nu te ajuta sa faci progrese, incearca sa privesti fiecare feedback ca pe o posibilitate de a invata ceva nou. Nu privi feedback-ul colegilor ca pe o pedeapsa, ci gandeste-te ca ei iti ofera sfaturi de care poti sa tii cont si care te vor ajuta sa iti imbunatatesti stilul de munca.

Sunt foarte putine cazurile in care comentariile colegilor au ca principal scop acela de a te desconsidera sau de a atrage atentia intr-un mod negativ asupra ta. De regula, cele mai multe feedback-uri sunt oferite pentru a aduce o imbunatatire in ceea ce priveste calitatea muncii.

Asadar, nu privi comentariile colegilor ca pe un atac la persoana ci, mai degraba, incearca sa iti dai seama care sunt motivele pentru care feedback-ul lor nu a fost unul pozitiv. Nu trage concluzii pripite si evita sa consideri ca ceilalti colegi nu au o parere buna despre tine.

Trateaza totul intr-un mod obiectiv si cauta mereu un raspuns la orice situatie cu care te confrunti. Vei vedea ca iti va fi mult mai usor sa faci fata tipologiilor diferite de persoane si sa eviti situatiile conflictuale.

Te-ar putea interesa si: 3 secrete care te vor ajuta sa obtii tot ce iti imaginezi