Dupa ce numarul absolventilor de invatamant profesional a scazut drastic in ultimii zeci de ani, iar meseriasii buni ai tarii au luat calea strainatatii, autoritatile din Romania s-au trezit la realitate si vor sa prioritizeze invamantul dual, o varianta prin care scolile din tara nu ar mai produce asa multi someri cu diploma. Prin noua Lege a Educatiei, vor putea fi infiintate consortii scolare si de invatamant dual de catre autoritatile locale, totodata, va fi introdus, in premiera la nivel universitar, invatamantul dual.
Romania are deficit de meseriasi
Dupa 1990, a inceput declinul scolilor de arte si meserii din Romania. Au capatat diferite denumiri, au fost inlocuite de clasele de la liceele tehnologice, iar treptat si tinerii s-au indepartat de meserii. Filiera teoretica a cucerit tot mai mult teren, iar Romania a ajuns sa ramana fara meseriasi buni. De la domeniul constructiilor, la inginerie, sectorul turismului si ospitalitatii, toate reclama acum lipsa de personal calificat. Avem tot mai multi someri cu diploma si tot mai putini muncitori calificati intr-o meserie si capabili sa se incadreze rapid pe piata muncii. La nivelul anului 2021, oficialii din Ministerul Educatiei precizau ca la nivel national, putin peste 230 de scoli au clase de invatamant dual, iar 779 au clase de invatamant profesional. Tot anul trecut se creionau directii pe bani europeni. Peste 400 de milioane de euro reprezenta suma prevazuta prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru invatamant profesional si dual.
Pentru a acoperi deficitul, in Romania ar fi nevoie de un numar de aproape 100.000 de absolventi ai invatamantul profesional, anual. Numai ca, in ultimii 25-30 de ani, numarul lor a scazut cu mai bine de jumatate.
Invatamantul dual, promovat prin reforma educatiei
Legile educatiei, aflate in dezbatere publica, vin cu noutati in privinta invatamantului dual. Mai exact, se propune infiintarea de consortii scolare si de invatamant dual de catre autoritatile locale. “Consortiile scolare sunt parteneriate contractuale intre unitatile de invatamant acreditate, prin care vor putea fi utilizate in comun resursele acestora, pentru a creste oportunitatile de invatare oferite elevilor. Totodata, vor putea fi create campusuri de invatamant profesional dual, de importanta regionala, care ofera programe de formare”, se arata in proiect.
Mai mult, se propune introducerea, in premiera la nivel universitar, a invatamantul dual. Responsabilitatile cu privire la invatare, predare si evaluare urmand a fi impartite in mod egal intre institutia de invatamant si operatorii economici. Statul promite si cresterea finantarii specifice pentru fiecare student cu 30%, in cadrul sistemului dual, spre deosebire de finantarea pe student format in sistem „clasic”.
Beneficiile invatamantului dual
-imbinarea teoriei cu practica;
-burse scolare si burse de la operatorii economici;
- operatorii economici asigura pregatirea practica a elevilor/studentilor;
-masa si cazare gratuita (in anumite situatii);
-contactul cu piata muncii si atmosfera de la locul de munca, inca de pe bancile scolii;
-acomodarea pe parcursul anilor de studiu cu echipamentele, procedurile si conditiile de munca;
-posibilitatea de angajare rapida dupa absolvire, direct la operatorul unde a fost efectuata practica;
-diploma recunoscuta si calificare intr-un domeniu cautat pe piata muncii.