Societatea trece prin schimbari fara precedent. Provocarile geopolitice, impactul tehnologiilor avansate, dinamica pietei muncii si evolutia economica isi pun amprenta asupra tuturor sectoarelor vietii, iar zona de business nu face exceptie. Liderii de companii din Romania si-au exprimat ingrijorarile in raportul PwC Romania CEO Survey 2023. Analiza exploreaza, de peste un deceniu, perceptiile directorilor generali din Romania privind perspectivele, provocarile si oportunitatile de dezvoltare ale organizatiilor pe care le conduc.
Mediul de afaceri si provocarile prezentului
Potrivit raportului PwC Romania CEO Survey 2023, principala ingrijorare a directorilor generali din Romania se refera la discrepanta dintre nivelul de pregatire al angajatilor si noile cerinte de pe piata muncii, dar si imbatranirea populatiei active. 69% dintre liderii chestionati considera ca deficitul de forta de munca si de competente va afecta intr-o masura mare sau foarte mare rentabilitatea industriei lor in urmatorii zece ani.
Situatia este clara: pe de-o parte avem absolventii care ies de pe bancile liceelor tehnologice si facultatilor cu notiuni teoretice, dar fara practica adecvata. Totodata, sistemul educational a esuat pana acum in a adapta programa si pregatirea elevilor si studentilor in acord cu evolutia pietei muncii. Pe de alta parte, Romania se confrunta cu o migrare a fortei de munca, iar angajatii care au ramas in campul muncii au depasit un anumit prag de varsta si nu sunt pregatiti si instruiti pentru a face fata noilor tehnologii care avanseaza foarte rapid.
O alta ingrijorare o reprezinta schimbarile climatice. 56% dintre directorii de companii chestionati in raportul mentionat sunt de parere ca schimbarile climatice vor afecta profilul de costuri ale organizatiei lor intr-o masura moderata, mare sau foarte mare.
Strategii si investii pentru viitor
In fata acestor provocari, liderii de companii isi pregatesc deja strategiile pentru viitor. Potrivit raportului PwC Romania CEO Survey 2023, in Romania, 73% dintre directorii generali declara ca se vor concentra pe automatizarea proceselor si sistemelor, precum si pe imbunatatirea competentelor profesionale ale propriilor angajati. Iar circa trei din cinci lideri de organizatii mentioneaza implementarea tehnologiilor avansate.
La intrebarea “Ce investitii va face compania dumneavoastra in urmatoarele 12 luni?”, directorii generali ai companiilor din Romania au raspuns:
- Automatizarea proceselor si sistemelor -73%
- Perfectionarea fortei de munca in domeniile prioritare -73%
- Implementarea tehnologiei -61%
- Ajustarea lantului de aprovizionare -31%
- Adoptarea de surse alternative de energie -55%
- Decarbonizarea modelului de afaceri -21%
- Explorarea metaverse -5%
- Relocarea activitatilor companiei ca raspuns la riscul legat de clima -7%