Sprijin pentru mediul de afaceri. Extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare.
Masura de sprijin pentru mediul de afaceri! Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului de Finante, masura extinderii stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare. Prin aceasta facilitate fiscala, statul urmareste sa atraga noi proiecte, iar in sectoarele strategice, fondurile deduse sa fie reinvestite in cercetare si dezvoltarea de noi solutii tehnologice.
Stimulente fiscale pentru marile intreprinderi
Potrivit ministrului Finantelor, Marcel Bolos, extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in cercetare-dezvoltare este un pas pentru consolidarea competitivitatii Romaniei in sectoare strategice, avand impact direct asupra inovarii si progresului tehnologic. Prin aceasta initiativa, se doreste atragerea de investitii in industrii de varf si stimularea activitatilor de cercetare-dezvoltare desfasurate de marile intreprinderi care platesc impozitul minim pe cifra de afaceri, incepand cu anul 2024.
Prin actul normativ se reglementeaza scaderea din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obtinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentand deducerea suplimentara de 50% aplicata cheltuielilor eligibile pentru activitatile de cercetare-dezvoltare. Avand in vedere ca rezultatul fiscal al anului 2024 inca nu a fost definitivat, facilitatea se va aplica si pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024.
Potrivit Ministerului Finantelor printre efectele acestei masuri se numara:
- reinvestirea fondurilor deduse in cercetare-dezvoltare;
- cresterea investitiilor si cheltuielilor aferente activitatilor de cercetare-dezvoltare;
- atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare in Romania;
- recunoasterea activitatilor de cercetare-dezvoltare ca fiind intr-adevar de importanta strategica.