Sporuri pentru angajatii din administratia locala. Indicatorii in functie de care primesc indemnizatii pentru derularea de proiecte europene

Sporuri pentru angajatii din administratia locala. Indicatorii in functie de care primesc indemnizatii pentru derularea de proiecte europene

Statul vrea sa-i recompenseze pe angajatii productivi din administratia locala. Vor fi oferite indemnizatii atat angajatilor care deruleaza proiecte cu fonduri europene, cat si sefilor- primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene. Pe sistemul din privat, statul va da bani in plus doar celor care ating anumiti indicatori de performanta.

 

Majorari salariale, doar in baza performantei

Sporurile care vor fi acordate personalului din administratia locala au fost reglementate printr-un document publicat in consultare de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene. Dupa ce in spatiul public s-a vehiculat ca acordarea indemnizatiilor va fi o forma de recompensare a alesilor locali, in contextul in care vom avea campanii electorale anul viitor, MIPE a transmis sistemul de acordare a sporurilor.

Procentul de majorare salariala a indemnizatiilor lunare pentru personalul din administratia publica implicat in derularea proiectelor finantate din fonduri europene va fi stabilit in functie de numarul proiectelor, tipul si valoarea proiectelor aflate in implementare pentru care unitatile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar”, a precizat Ministerul Investitiilor, printr-un comunicat.

Sunt multe exemple de comunitati din toata tara – orase mari sau mici sau chiar comune – pe care investitiile din fonduri europene le-au schimbat din temelii. Acesti oameni sunt perla coroanei pentru dezvoltarea comunitatilor si ar trebui ca acest aspect sa se regaseasca si in modul in care sunt recompensati. Veti vedea ca am introdus in regulament un articol care fix asta prevede, promovarea harniciei in gestionarea proiectelor de infrastructura”, a declarat si ministrul Marcel Bolos.

Criterii de acordare a majorarilor salariale

Numarul de ore dedicat fiecarui proiect cu fonduri europene derulat in comunitate reprezinta unul dintre criteriile principale in stabilirea sporurilor acordate in administratia locala. Astfel, ministerul precizeaza urmatoarele intervale:

a) pana la 20 ore se acorda o majorare salariala de 10%;

b) intre 21-40 ore se acorda o majorare salariala de 20%;

c) intre 41-60 ore se acorda o majorare salariala de 30%;

d) intre 61- 80 ore se acorda o majorare salariala de 40%;

e) peste 80 ore se acorda o majorare salariala de 50%.

Pe langa angajatii din administratia locala, recompense vor fi oferilor si conducerii primariilor si consiliilor judetene.

Elementul de noutate il reprezinta modificarea criteriilor pe baza carora vor fi stimulati financiar presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene si primarilor si viceprimarilor unitatilor administrativ-teritoriale, astfel ca, fata de reglementarea anterioara care tinea seama numai de numarul de proiecte aflate in implementare, dupa aprobarea noului Regulament-cadru, procentul de majorare salariala a indemnizatiilor lunare va fi stabilit in functie de numarul proiectelor, tipul si valoarea proiectelor aflate in implementare pentru care unitatile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar”, mai transmite MIPE.

Mai exact:

-majorarea salariala va tine seama de numarul de proiecte de la 1 pana la 5 si de valoarea cumulata a acestora pana la 20.000.000 lei, diminuata cu 50% in situatia in care un procent de peste 50% din valoarea cumulata a proiectelor aflate in implementare reprezinta proiecte care au ca obiect capacitatea administrativa a beneficiarului.

- daca 50% din valoarea cumulata a proiectelor aflate in implementare reprezinta proiecte care au ca obiect capacitatea administrativa a beneficiarului, atunci sporul primit se poate ridica la maxim 25%.