Ii vedem la televizor si ii invidiem pentru sumele imense pe care le castiga in competitiile sportive sau diversele contracte de sponsorizare. Privite la rece, fara o analiza mai in detaliu, sumele par incredibil de mari si nejustificate. Dar oare asa este?
Ce inseamna sa fii sportiv de performanta?
Talentul, antrenamentele intense si alimentatia stricta sunt suficiente pentru a ajunge number one? Nu, bineinteles ca nu. Oricat de multe ore ai petrecut in sala de antrenament sau pe terenul de sport, oricat de multe genoflexiuni, intinderi sau flotari ai facut, oricat de atent ai fost la alimentele pe care le-ai mancat si bauturile pe care le-ai baut, toate astea nu sunt suficiente pentru a ajunge un mare campion, indiferent de sportul pe care-l practici. Da, conditia fizica este extrem de importanta si te poate ajuta sa ajungi pe podium, dar nu este suficienta pentru a te face sa ramai acolo pentru mult timp.
Pentru asta ai nevoie de un conditie psihica excelentă, o vointa puternica si o incredere enorma in tine si abilitatile tale. Ai nevoie de un echilibru emotional puternic, o putere fantastica de a te motiva, de a gandi mereu pozitiv si mai ales, de a persevera! Cand sportivii sunt de valoare apropiata (din punct de vedere talent si pregatire fizica), psihicul este cel care face diferenta intre number one si restul clasamentului.
Sportul este ca viata. Daca nu stii sa faci fata esecului, sa te ridici de jos si sa o iei de la capat cu fruntea sus, n-ai nici o sansa. Daca nu stii sa faci fata usilor inchise si refuzurilor cu nemiluite, n-ai nici o sansa. Daca nu esti dispus sa inveti tot timpul ceva nou si sa fii deschis oportunitatilor, n-ai nici o sansa.
Asadar, data viitoare cand ne mai uitam la televizor si-i invidiem pe sportivii care castiga milioane de dolari pentru un turneu de tenis sau pentru un sezon de fotbal, sa ne gandim un pic la tot efortul, sacrificiile si esecurile carora acestia au reusit sa le faca fata. Sa vorbim si despre puterea lor psihica extraordinara de a face fata presiunilor de tot felul, de a trece peste accidentari si dureri fizice de neinchipuit, de a-si gasi motivatia in fiecare zi si de a lupta pentru fiecare minut de glorie.
E foarte usor sa spui ”Asta n-are decat 10 clase si castiga milioane din fotbal” sau ”Asta nu stie sa vorbeasca bine si uite ce de bani castiga din box”. Vorbim cu usurinta de milioanele pe care le castiga sportivii, dar nu vorbim de orele nenumarate de antrenamente, de sacrificiile financiare facute pentru a ajunge acolo si de anii de cantonamente departe de familie si prieteni.
Dar haideti sa vedem cat se castiga de fapt din sport si daca aceste castiguri sunt atat de mari precum ne inchipuim noi.
Cat se castiga din sportul de performanta?
Ne vom referi in cele ce urmeaza la castigurile de la noi din tara si am luat ca puncte de referinta cateva sporturi cunoscute si sportivi romani care inca mai activeaza in aceste sporturi. Acesta nu este un top, ci doar un punct de referinta.
TENIS
Cand vorbim de tenis, vorbim bineinteles de Simona Halep. Ea este una dintre cele mai cunoscute sportive de la noi din tara si a reusit performante fantastice, atat sportive, cat si financiare. Pe langa ea mai sunt insa si alte nume in tenisul romanesc care reusesc sa castige foarte bine. Iata care sunt acestia, conform informatiilor oficiale de pe site-urile WTA si ATP.
Foto: banatulazi.ro
Simona Halep - castiguri totale in cariera 29 milioane de dolari. Pe langa astea se adauga insa si castiguri realizate prin contracte cu sponsori si diverse reclame care ajung si ele la milioane de dolari pe an.
Mihaela Buzarnescu - castiguri totale in cariera 1,6 milioane de dolari. In acest moment (aprilie 2019), Mihaela este pe locul 30 in topul mondial WTA.
Irina Begu - castiguri totale in cariera 4,8 milioane de dolari. Ea se afla pe locul 69 WTA.
Sorana Carstea- castiguri totale in cariera 5 milioane de dolari. Ea se afla acum pe pozitia 105 WTA si joaca tenis profesionist din 2006.
Monica Niculescu - castiguri totale in cariera 5,7 milioane de dolari. Ea se afla pe pozitia 140 WTA, dar joaca tenis profesionist din 2002.
Marius Copil - castiguri totale din tenis 2 milioane de dolari. El se afla pe locul 80 ATP si joaca tenis profesionist din 2008. In momentul de fata el este singurul jucator de tenis roman care se afla in primii 200 clasati in topul mondial.
FOTBAL
Cel mai bine platit jucator din Romania nu este un roman, ci un brazilian. Julio Baptista joaca la CFR si castiga 45.000 lunar. Ceilalti jucatori din Liga 1 nu sunt asa de norocosi si castiga mult mai putin decat starul brazilian. Cele mai mari salarii in 2018 le aveau cativa fotbalisti de la Steaua care primeau 20.000 de euro lunar (Gaman, Budescu, Alibec, Cristian Tanase). Restul fotbalistilor de la Steaua se incadreaza la o medie de 13.000 de euro pe luna.
Daca joaca in strainatate, atunci salariile sunt mult mai mari. Cei mai bine platiti fotbalisti romani care joaca in strainatate sunt:
Foto: activenews.ro
Vlad Chiriches - salariu anual in 2018 de 2,2 milioane de euro
Alexandru Maxim – salariu anual de 1,5 milioane de euro
Stefan Radu - salariu anual de 1,4 milioane de euro.
HANDBAL
Cristina Neagu este cea mai buna handbalista de la noi din tara si poate chiar din lume. Ea castiga un salariu de 17.500 de euro pe luna la CSM Bucuresti (conform declaratiilor primarului capitalei) si a cerut in 2019 o marire de salariu ca sa ramana la echipa din Bucuresti. Ea vrea 21.000 de euro lunar.
Este o diferenta enorma intre salariul Cristinei si restul echipei, jucatoarele de la CSM castigand maxim 8.000 de euro pe luna, conform declaratiilor presedintelui CSM Bucuresti.
BASCHET
Vlad Moldoveanu, jucator U Cluj castiga in 2017 salariu lunar de 17.000 de euro, insa toti ceilalti jucatori din Liga Nationala de baschet castiga sub 11.000 de euro pe luna.
KICKBOXING
Cea mai mare suma pe care a luat-o kickboxer roman Andrei Stoica, campion mondial SUPERKOMBAT pentru un meci a fost, conform declaratiilor sale, de 30.000 de euro.
Foto: viva.ro
Catalin Morosanu, un cunoscut luptator de K1 a completat in declaratia de avere din 2018 ca a primit suma de 37.000 de euro intr-un an din luptele de K1.
ATLETISM, GIMNASTICA, SPADA
La jocurile olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, sportivii romani care au castigat medaliile de aur au primit 70.000 de euro, pentru locul 2 - 56.000 de euro si locul 3 - 42.000 de euro. Cele mai multe medalii primite de sportivii romani sunt la atletism, spada, gimnastica sau canotaj.
Castigurile unui sportiv de performanta sunt mult mai mari decat ale oamenilor de rand. Insa trebuie avut in vedere ca un sportiv de performanta se ”pensioneaza” mult mai repede decat un om obisnuit si depinde foarte mult de cum reuseste sa-si gestioneze banii pe care i-a castigat in cariera sportiva si cum stie sa se adapteze vietii ”normale” cu care nu este deloc obisnuit.
Te-ar putea interesa si: Activitatile in aer liber fac oamenii mai fericiti, iar acest lucru il confirma si incasarile magazinelor de articole sportive!