Schema de minimis pentru operatorii economici din statiunile balneare si balneoclimatice

Schema de minimis pentru operatorii economici din statiunile balneare si balneoclimatice

Statul vrea sa revigoreze turismul balnear din Romania. Desi avem potential turistic, prin zonele bogate in ape minerale terapeutice si ape termominerale, namoluri si gaze mofetice, statiunile par suspendate in timp. Bazele de tratament au nevoie de modernizare, la fel si hotelurile si cladirile emblematice. Ministerul Antreprenoriatului si Turismului a anuntat ca va finanta proiectele de investitii private pentru modernizarea si dezvoltarea statiunilor balneare si balneoclimatice.

Bugetul total al ajutoarelor este de 15.000.000 lei

Obiectivul schemei de minimis il reprezinta stimularea operatorilor economici din statiunile balneare si balneoclimatice pentru a realiza investitii in infrastructura turistica, balneara, culturala, sportiva si de agrement, in vederea diversificarii ofertei si cresterii calitatii serviciilor turistice si conexe din aceste destinatii, precum si pentru acoperirea cheltuielilor aferente formarii profesionale a personalului angajat in domeniul HoReCa.

Turismul balnear este una dintre activitatile care aduce plus-valoare economiei romanesti, avand in acelasi timp o utilitate publica, prin misiunea sa de mentinere a sanatatii populatiei! Tocmai din aceste motive, in calitate de ministru liberal, mi-am asumat drept prioritate facilitarea de mecanisme de finantare, cu fonduri de la bugetul de stat, care sa incurajeze investitiile in infrastructura din statiunile si arealele balneare sau balneoclimatice, atat pentru unitatile administrativ teritoriale care pot depune proiecte pana la data de 1 august, cat si pentru operatorii economici din aceasta zona, pentru care astazi parcurgem ultimul pas la nivel normativ, la nivel guvernamental”, a declarat ministrul antreprenoriatului si turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Sprijinul financiar, de la bugetul de stat, va fi acordat sub forma unei alocari financiare nerambursabile, reprezentand maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, exclusiv TVA, aferente proiectului, in limita unui plafon de 200.000 euro.

In cadrul programului vor fi finantate urmatoarele tipuri activitati eligibile:

  •           extinderea si reabilitarea de structuri de primire turistica cu functiuni de cazare turistica, alimentatie publica si tratament balnear, inclusiv a retelelor de captare si transport a factorilor naturali de cura;
  •           constructia, extinderea si reabilitarea obiectivelor culturale, sportive si de agrement din statiunile balneare;
  •           achizitia de echipamente, mobilier si aparatura medicala specifice tratamentelor balneare;
  •           formarea profesionala a personalului angajat in domeniul HoReCa.

Valoarea totala a ajutoarelor care pot fi acordate in cadrul schemei de ajutor de minimis pentru anul in curs este de 15.000.000 lei.

Pentru anul 2024 se aloca 15.750.000 lei, pentru 2025 suma 16.538.000 lei, iar pentru anul 2026 bugetul este de 17.643.000 lei. Se estimeaza un numar mediu anual de 15 intreprinderi beneficiare.

Potentialul  balnear al Romaniei

Pe teritoriul Romaniei sunt amenajate peste 30 de statiuni balneare. 1/3 din apele termale si minerale din Europa se regasesc pe teritoriul Romaniei, respectiv peste 8.500 de izvoare minerale si termale. Printre cele mai cunoscute statiuni se numara: Baile Herculane, Techirghiol, Amara, Baile Govora, Ocna Sugatag, Covasna sau Baile Felix. Majoritatea statiunilor balneare sunt situate in zone pitoresti. Statiunile balneare cu ape sarate si namoluri sunt recomantate pentru cei care au nevoie de tratamentul afectiunilor din sfera genitala si dermatologica, dar si a celor reumatice. Statiunile balneare cu ape iodurate sunt recomandate pentru tratarea afectiunilor sistemului cardiovascular.  In statiunile balneare cu ape sulfuroase se trateaza de obicei afectiunile aparatului respirator.