Saracia, tratata cu ajutoare sociale. Oficial: Peste doua milioane de romani nu-si pot permite un trai decent

Saracia, tratata cu ajutoare sociale. Oficial: Peste doua milioane de romani nu-si pot permite un trai decent

In contextul crizei economice si provocarilor de la nivel european, se adanceste saracia in Romania. Impovarati de rate, facturi majorate si preturi care cresc peste noapte, romanii isi asigura din ce in ce mai greu traiul de zi cu zi. Autoritatile recunosc faptul ca peste doua milioane de romani nu-si pot permite un standard de viata decent in 2023 si au pregatit un nou pachet de masuri sociale. Astfel, pentru inca un an, strategia Guvernului este de a trata saracia cu ajutoare sociale. Pe scurt, vorbim despre bani pentru plata facturilor, voucherele alimentare, vouchere pentru imbracaminte si rechizite pentru elevi, pachete alimentare de la U.E., tichete pentru achizitia de echipamente medicale si asistive si sprijin pentru mame si nou-nascuti.

Romania vulnerabila si strategia autoritatilor in 2023

Potrivit informarii transmise de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, in 2023, vor fi implementate masuri care “sa compenseze efectele sociale cauzate de contextul macroeconomic” si sa contribuie la scaderea ratei riscului de saracie si excluziune.

Datele Eurostat aratau ca in 2020, Romania era in topul tarilor in care mai mult de un sfert din populatie era supusa riscului de saracie si excluziune sociala. Mai exact in tara noastra, 35,8% din populatie era in situatie de risc.  La nivelul anului 2021, 41.5% dintre copiii Romaniei, cu varsta sub 18 ani, erau expusi riscului de saracie si excluziune sociala.

Statisticile sunt confirmate si de autoritati: „Datele o spun clar, inca ne confruntam cu o forma dominanta de saracie care poate conduce la precaritate alimentara, in anumite situatii. Aceste lucruri fac ca peste doua milioane de cetateni sa nu isi poata permite un standard de viata decent pentru anul 2023. Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gandit un pachet masuri care sunt integrate si complementare”, a transmis ministrul Marcel Bolos.

Pachetul de masuri sociale pentru 2023

In acest an, pentru romanii aflati in situatii vulnerabile vor fi acordate mai multe forme de sprijin financiar. Si pentru 2023, Guvernul a stabilit acordarea a sase noi transe de carduri sociale de 250 de lei.  Aproximativ 2,5 milioane de romani, aflati in situatii de deprivare materiala sau risc de saracie, au primit IV transe de vouchere sociale prin programul „Sprijin pentru Romania”, in valoare totala de 1.000 de lei. Sprijinul va fi acordat pensionarilor cu venituri mici, persoanelor cu handicap, familiilor monoparentale si beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat).

Romanii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea preturilor la energie in valoare nominala de 1.400 lei, care poate fi utilizat pana la data de 31 decembrie 2023 si va fi acordat pe loc de consum/gospodarie vulnerabila, in doua transe, astfel: 700 lei/semestru, se acorda in luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023; 700 lei/semestru, se acorda in luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023. beneficiarii sprijinului vor fi romanii cu venituri foarte mici, cu dizabilitati si pensionarii ale caror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de varsta si ale caror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Pentru prescolarii si elevii vulnerabili vor fi acordate vouchere pentru achizitia de haine si rechizite. Vor beneficia de sprijinul in valoare de 500 de lei: copiii din invatamantul de stat prescolar, cu conditia ca venitul lunar pe membru de familie sa fie de pana la de doua ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoana singura (298 lei); elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial, daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat in luna iulie a fiecarui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe tara (1.275 lei).

MIPE are in plan si o masura care sa finanteze acordarea de vouchere de rezilienta pentru sprijinirea populatiei vulnerabile pentru repararea locuintei si pentru electrocasnice.

Pe lista masurilor sociale se afla si sprijinul financiar pentru echipamente speciale pentru persoanele cu dizabilitati. Este vorba despre alocarea de vouchere pentru a si procura echipamente care sa le imbunatateasca viata: cititoare pentru nevazatori, fotolii rulante, proteze audio, elevatoare, diverse instrumente ajutatoare pentru scriere sau desen dar si instrumente  manipulatoare robotizate.

O noua transa de pachete alimentare de 24 kg, cu produse romanesti va ajunge la romanii din categoriile vulnerabile. In primavara acestui an, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene va incepe distributia celei de a VI a transe de pachete cu alimente in cadrul proiectului finantat prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. Pachetele vor ajunge la 1.188.852 beneficiari si contin 12 alimente de baza care provin de la producatori din Romania.

Nu in ultimul rand, pentru mamele si copiii nou-nascuti din categoriile cele mai defavorizate va fi alocat un sprijin financiar in valoare de 2.000 lei pentru trusouri, in primele 3 luni de la nasterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Ajutoarele vor fi acordate in limita a 12 milioane euro, suma alocata prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.