Rau-platnicii, premiati. Contribuabilii corecti, revoltati. Raport: 90% dintre antreprenorii din Romania considera ca amnistia fiscala este nedreapta.

Rau-platnicii, premiati. Contribuabilii corecti, revoltati. Raport: 90% dintre antreprenorii din Romania considera ca amnistia fiscala este nedreapta.

Egalitate, dar nu pentru toti…sau unde-i lege, e si tocmeala. Asa pare sa opereze statul roman in privinta contribuabililor, avand in vedere masura amnistiei fiscale, din acest an. Contribuabilii care si-au achitat la timp toate obligatiile catre stat sunt revoltati si sustin ca legea prevede masuri clare, precum poprirea conturilor, atunci cand taxele si impozitele nu sunt platite la timp, iar rau-platnicii nu ar trebui sa fie premiati.

Potrivit unui raport recent realizat de Monasi Training si Hubium.io, peste 90% dintre antreprenorii din Romania considera ca amnistia fiscala din acest an este nedreapta fata de contribuabilii care si-au achitat la timp toate obligatiile catre stat.

 

Amnistia fiscala imparte mediul antreprenorial in tabere

Pro si contra aministiei fiscale. Asa s-a impartit mediul antreprenorial de la anuntarea masurii de catre guvern. Asta pentru ca in timp ce unii sunt la zi cu taxele si impozitele, altii au restante majore.

Potrivit OUG 107/2024, toti contribuabilii, firme si persoane fizice, care au datorii restante la data de 31 august 2024 pot beneficia de facilitatile fiscale de anulare a accesoriilor (dobanzi si penalitati) aferente obligatiilor bugetare principale. Persoanele fizice care achita datoriile pana la 25 noiembrie 2024 vor beneficia de reduceri ale datoriilor in cuatum de 50% daca au datorii mai mici de 5.000 lei, respectiv de reduceri de 25% din totalul de datorii daca au de platit peste 5.000 lei la bugetul de stat. Pentru firmele care au platit la timp taxele si impozitele, statul ofera o bonificatie de 3% din impozitul pe profit sau venit (microintreprinderi).

Peste 90% dintre antreprenorii din Romania considera ca amnistia fiscala din acest an este nedreapta.

Antreprenorii bun-platnici vor si ei beneficii si facilitati fiscale

Potrivit raportului realizat de Monasi Training si Hubium.io, intr-o comunitate de aproape 50.000 de antreprenori cu firme de tip IMM-uri:

  • 5 din 10 antreprenori cred ca si contribuabilii corecti ar fi trebuit sa beneficieze de o reducere de 25% din impozite si contributii
  • doar 6% dintre antreprenori sunt de acord cu amnistia fiscala din acest an si masurile propuse
  • 30% dintre antreprenori considera ca amnistia fiscala este o propunere discriminatorie fata de contribuabilii corecti
  • 14% spun ca nu este o propunere corecta si nu ar trebui sa fie avantajati rau-platnicii

Mona Bardos, fondator Humbio.io:

"In opinia celor mai multi antreprenori, masura ar fi trebuit sa includa stimulente si pentru cei care au contribuit constant la bugetul de stat, pentru a promova un sistem echitabil si just in mediul de afaceri. In ansamblu, cei mai multi antreprenori se simt dezamagiti de propunerile amnistiei, chiar daca exista o bonificatie si pentru cei care sunt cu taxele la zi".

In opinia unor antreprenori, statul roman ii dezavantajeaza pe contribuabilii corecti si ii premiaza pe cei care nu isi platesc datoriile la timp.

Cristian Traian Rusu, fondatorul Ready.Software:

"Prin noua amnistie fiscala se transmite mesajul ca acei contribuabili care au fost corecti si si-au respectat obligatiile nu primesc o recompensa echitabila. In schimb, cei care au intarziat sau nu si-au indeplinit responsabilitatile nu doar ca sunt iertati, dar primesc si beneficii. Este un semnal clar al disfunctionalitatilor din sistem si al modului in care statul pare sa penalizeze conformitatea si sa favorizeze neglijenta".

Amnistia fiscala risca sa descurajeze platitorii corecti si sa creeze un precedent in care intarzierea platilor este vazuta ca o practica acceptabila, mai avertizeaza antreprenorii. Potrivit datelor Ministerului Finantelor, 330.735 de persoane juridice au acumulat datorii de aproape 33 miliarde lei si 848.705 persoane fizice au acumulat datorii de peste 39,2 miliarde lei.