Program de sprijin pentru tehnologizarea industriei mari. Fabricile vor putea accesa bani pentru digitalizare, decarbonizare si eficientizare energetica.

Program de sprijin pentru tehnologizarea industriei mari. Fabricile vor putea accesa bani pentru digitalizare, decarbonizare si eficientizare energetica.

Un nou program de sprijin pentru industria mare este anuntat de Ministerul Finantelor. A fost pus in dezbatere publica un program national in valoare totala de 1 miliard de euro, pentru tehnologizarea, robotizarea si digitalizarea fabricilor romanesti.

 

Program national pentru salvarea industriei prelucratoare de la declin

 Programului National pentru Sprijinul Marii Industrii se afla in dezbatere publica. In nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta este subliniata necesitatea interventiei statului roman, prin acordarea de sprijin pentru industria mare, pe fondul scaderii volumului productiei industrial in primele opt luni ale anului 2024 cu 2,0% si in contextul declinului celei mai importante ramuri - industria prelucratoare. 

Sectorul industrial are una dintre cele mai ridicate contributii la formarea valorii adaugate la nivelul economiei nationale (21% in 2023).  Intrucat industria prelucratoare este una din ramurile de activitate a economiei nationale care trebuie sustinuta prin programe multianuale pentru a face fata la noile cerinte existente la nivel nationale pentru tranzitie verde si digitala dar si pentru a sustine eforturile de a trece la tehnologii noi care privesc automatizarea si robotizarea, este necesara infiintarea Programului National pentru Sprijinul Marii Industrii (P.N.S.M.I.)”, se arata in document.

Sprijin de 1 miliard de euro, bani din scoaterea la licitatie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera

Programul ar urma sa se deruleze incepand cu data de 1 ianuarie 2025 si pana la data de 15 decembrie 2030, cu urmatoarele obiective:

  • tranzitia verde si digitala
  • decarbonizarea proceselor de productie industriala
  • masuri de eficienta energetica

Potrivit proiectului, categoriile de investitii care se finanteaza din P.N.S.M.I. trebuie sa asigure cel putin unul din urmatoarele obiective:

  • electrificarea proceselor de productie, inclusiv a echipamentelor si instalatiilor industriale care contribuie la procesele tehnologice de productie industriala;
  • utilizarea hidrogenului produs din resurse regenerabile pentru procesele de productie inclusiv pentru echipamentele si instalatiile care sunt utilizate la procesele tehnologice de productie industriala;
  • utilizarea combustibililor pe baza de hidrogen produsi din resurse regenerabile pentru procesele de productie inclusiv pentru echipamentele si instalatiile care sunt utilizate la procesele tehnologice de productie industriala.

In situatia in care se utilizeaza hidrogenul pentru categoriile de investitii, acesta trebuie sa fie produs din surse regenerabile de energie in conformitate cu metodologiile stabilite pentru combustibilii de transport lichizi si gazosi din surse regenerabile de origine nebiologica.

In situatia in care se utilizeaza combustibili pe baza de hidrogen din surse regenerabile, acestia trebuie sa respecte urmatoarele cerinte cumulative:

  • sunt combustibili lichizi si gazosi care deriva din hidrogen regenerabil, al caror continut energetic este derivat din surse regenerabile, altele decat biomasa;
  • realizeaza economii ale emisiilor de gaze cu efect de sera pe ciclul de viata de cel putin 70% fata de un comparator de combustibili fosili de 94 g CO2eq/MJ; si
  • au fost produsi in conformitate cu metodologiile stabilite pentru combustibilii de transport lichizi si gazosi din surse regenerabile de origine nebiologica.