Peter Lynch: Cel mai important organ nu este creierul, ci stomacul

Peter Lynch: Cel mai important organ nu este creierul, ci stomacul

'La bursa, cel mai important organ nu este creierul, ci stomacul' - spune Peter Lynch, unul dintre cei mai de succes investitori!

 

Doar 13 ani petrecuti la conducerea Fidelity Investments intre 1977-1990 au fost suficienti pentru a-l propulsa pe Peter Lynch in clasamentul celor mai de succes investitori din lume. In calitate de manager de portofoliu, Lynch a crescut valoarea activelor administrate de compania sa de la 18 milioane de dolari la 14 miliarde de dolari (valoare din 1990) si a inregistrat o rata uimitoare de rentabilitate anuala, si anume de 29.2%, cu 13.4% mai mult fata de rata medie care se inregistra in momentul respectiv pe piata.

Succesul sau imens ca investitor i-a permis sa se retraga din activitate la doar 46 de ani, insa pasiunea imensa pentru acest domeniu l-a determinat sa stea aproape de aceasta lume si a devenit un autor de succes, oferind sfaturi tinerilor investitori si consiliere in privinta portofoliilor de investitii.

Peter Lynch si principiile de business care i-au adus succesul

De-a lungul carierei sale de investitor, Peter Lynch a luat decizii bazandu-se pe o filozofie simpla, care include 3 mari principii:

 

♦ Investeste in ceea ce cunosti

♦ Intelege importanta diversificarii

♦ Ai rabdare

 

Strategia lui Peter Lynch a avut intotdeauna succes pentru ca a respectat intocmai aceste principii

 

Iata, concret, cum l-au ajutat acestea sa devina unul dintre cei mai bogati oameni din lume si unul dintre cei mai legendari investitori ai tuturor timpurilor.

 

1. Investeste in ceea ce cunosti

 

Cea mai cunoscuta lectie pe care Lynch a oferit-o investitorilor este sa investeasca intr-o companie pe care o cunosc, pe care au urmarit-o si au analizat-o din toate punctele de vedere. Lynch spune ca inainte de a investi intr-o companie trebuie sa te uiti la starea sa financiara, sa-i vezi pozitia concurentiala, sa-i intelegi planurile de extindere, sa intelegi potentialul de dezvoltarea a domeniului in care acaeasta activeaza si sa-ti dai seama de perspectivele sale de castig pe termen lung.

”Actiunile nu sunt bilete la loterie. In spatele fiecarei actiuni se afla o companie. Daca compania se descurca bine, in timp, stocurile se descurca bine si invers. Trebuie sa te uiti la companie.” -Peter Lynch

Ca sa fii un bun investitor trebuie sa-ti pui o multime de intrebari, de exemplu sa te intrebi de ce a crescut o anumita actiune? Ce anume a facut ca pretul acesteia sa creasca? S-a intamplat ceva pe piata sau a facut compania respectiva ceva in mod special? Matematica si statistica nu este singurul lucru unde trebuie sa te uiti, ci trebuie sa intelegi si povestea din spatele cifrelor.

De asemenea, nu este suficient sa analizezi o companie, ci trebuie sa-i cunosti si sa-i testezi bunurile si serviciile pe care aceasta le ofera, inainte de a investi in ea. Trebuie sa gandesti ca un consumator si sa vezi in ce masura bunurile companiei satisfac nevoile mai multor consumatori.

 

2. Intelege importanta diversificarii

 

 

Cat timp a fost la conducerea Fidelity Investment, Lynch a detinut un portofoliu de actiuni extrem de diversificat, investind in companii din mai multe domenii de activitate, dar si cu diferite perspective de cresteri ale veniturilor pe termen lung. De exemplu, portofoliul Fondului Magellan pe care-l administra Lynch era format din:

 

♦ Companii la care se preconizau cresteri mari ale veniturilor, intre 20-50%. Lynch nu a investit niciodata in companii care asteptau cresteri de peste 50% deoarece a considerat acest lucru ca fiind nesustenabil pe termen lung.

♦ Companii mari, cu vanzari de mai multe miliarde de dolari si cresteri ale veniturilor preconizate de 10 - 20%.

♦ Companii cu cresteri mici ale veniturilor, sub 10%, dar care plateau un dividend mai mare.

 

Lynch considera ca ultimele doua categorii de companii (cele mari cu cresteri intre 10-20% si cele cu cresteri mici sub 10% dar cu dividende mari) erau sursa de stabilitate a portofoliului, pe cand celelalte il ajutau sa obtina o performanta mai mare decat valorile de referinta.

Diversificarea portofoliului combinata cu criteriul de a investi doar in cele mai bune actiuni (investeste in ceea ce cunosti) reprezinta unul dintre secretele succesului de investitor ale lui Peter Lynch.

 

3. Ai rabdare

 

Cu rabdarea treci si marea, spunea un vechi proverb... si se pare ca si Lynch este de acord cu el. Legendarul investitor este de parere ca investitiile se fac pe termen lung. Bursa este pentru cei care nu asteapta sa-si ia banii inapoi in 1, 2 sau 3 ani dupa ce au cumparat actiuni. Pentru a castiga la bursa trebuie sa inveti sa astepti 5, poate 10 sau chiar 20 ani. De asemenea, ca sa castigi la bursa trebuie sa fii pregatit pentru caderi inexplicabile si pentru recesiuni economice.

”La bursa, cel mai important organ nu este creierul, ci stomacul”. -Peter Lynch

Intr-un interviu aparut pe site-ul celor de la Fidelity Investments, Lynch afirma ca toleranta la durere conteaza enorm pe piata bursiera. El spune ca trebuie sa ai stomacul suficient de puternic pentru a digera vestile rele, caderile inexplicabile de pret si alte astfel de probleme care pot aparea pe bursa. Problema este ca nu stii niciodata cand se poate intampla ceva rau. Poate fi maine, poate fi peste cativa ani, dar trebuie sa te astepti la asta si sa fii destul de puternic sa astepti sa treaca. Bineinteles ca trebuie sa inveti cand sa cumperi si cand sa vinzi, dar de cele mai multe ori, multi investitori o duc foarte bine doar pentru ca stiu sa astepte, sustine Lynch.

Sfaturile unor investitori precum Lynch, Buffett sau altii ca ei te pot ajuta sa obtii succesul pe care ti-l doresti. Asculta de la cei mai buni si aplica si tu principiile care i-au adus pe ei pe culmea succesului!

Te-ar putea interesa si: Richard Branson: Pe primul loc in companie se afla angajatul, nu clientul