Tinerii fac din ce in ce mai greu pasul spre independenta. Decizia de a se muta din casa parinteasca si de a porni pe propriul drum este luata destul de tarziu de multi tineri. Datele Eurostat arata ca un sfert dintre tineri traiesc in gospodarii supraaglomerate, iar in 2023, tinerii din intreaga UE si-au parasit casa parinteasca in medie la varsta de 26,3 ani.
Decizia de a parasi casa parinteasca
Momentul reprezinta o etapa cheie in tranzitia de la copilarie la maturitate. Mai multi factori pot influenta aceasta decizie: intrarea intr-o relatie, situatia de pe piata muncii, obiceiurile culturale, precum si aspectele financiare legate de costul locuintei si costul vietii in general.
Datele Eurostat arata ca cele mai mari varste medii, de 30 de ani sau peste, au fost inregistrate in Croatia (31,8 ani), Slovacia (31 ani), Grecia (30,6 ani). In schimb, cele mai scazute varste medii, toate sub 23 de ani, au fost inregistrate in Finlanda (21,4 ani), Suedia si Danemarca (ambele 21,8 ani) si Estonia (22,8 ani ).
In Romania, varsta medie la care tinerii iau aceasta decizie a fost in 2023 de 27,7 ani.
Nu este de mirare faptul ca la nivel european, un sfert dintre tineri traiesc in gospodarii supraaglomerate. La nivel de tara, Romania (59,4%), Bulgaria (55,3%) si Letonia (54,8%) au avut cele mai mari rate de supraaglomerare pentru tineri. In schimb, cele mai scazute rate au fost gasite in Malta (3,9%), Cipru (4,0%) si Irlanda (4,4%).
De ce parasesc tinerii casa parintilor la varste inaintate?
Decizia de a ramane in casa parinteasca pentru o perioada mai lunga de timp, este determinata de o serie de factori, de ordin material, financiar, dar si de ordin emotional:
- chiriile prea scumpe;
- dificultate in a se angaja;
- instabilitate financiara;
- dorinta de a-si finaliza mai intai studiile;
- comoditate si confort;
- anxietatea de separare si dependenta emotionala.