Epuizarea, orele peste program, statul in picioare ore in sir, ridicarea greutatilor sau activitatile care presupun manevrarea sau expunerea la diferite substante ii imbolnavesc pe angajatii romani.
In Romania este in crestere numarul de boli profesionale. In 2023, potrivit raportului Centrului national de monitorizare a riscurilor din mediul comunitar, s-au inregistrat peste 1000 de cazuri. Suprasolicitarea si expunerea la agenti nocivi fizici, chimici ori biologici sunt principalele cauze ale producerii bolilor profesionale.
Morbiditatea profesionala in Romania
Numarul de cazuri de boli profesionale declarate in Romania a cunoscut variatii semnificative in ultimii ani. In anul 2023, conform datelor oficiale din raportul Centrului national de monitorizare a riscurilor din mediul comunitar se constata o crestere a numarului de boli profesionale declarate.
Daca in perioada 2016-2021, numarul a scazut semnificativ, in 2022 si 2023 cresterea este semnificativa. Astfel in 2016 erau raportate 627 de cazuri, in 2021 au fost inregistrate doar 421 de cazuri, iar in 2022 numarul s-a dublat la 986, pentru ca in 2023 sa treaca de pragul de 1000 de cazuri.
Chiar daca se inregistreaza o crestere, subraportarea acestora este evidenta, motivele fiind diverse: “lucratorii afectati nu sunt intotdeauna bine informati cu privire la posibila legatura dintre boala si factorii de risc prezenti la locul de munca sau despre pasii de urmat, uneori sunt descurajati de angajatorul lor, medicii de alte specialitati, care ar trebui sa faca semnalarea acestor boli sunt foarte putin sensibilizati in ceea ce priveste bolile profesionale”, se precizeaza in raport.
Topul bolilor profesionale
Afectiunile osteo-musculo-articulare au crescut numeric, 859 avand drept cauza suprasolicitarea aparatului locomotor si 4 prin expunere la vibratii. Acestea se situeaza pe primul loc ca si pondere in morbiditatea generala.
Silicoza inregistreaza din nou o usoara crestere ca si numar total de cazuri: 82 fata de 60 in anul 2022, iar azbestoza revine in tabloul bolilor profesionale cu 9 cazuri.
Patologia pulmonara, incluzand bronsita cronica, BPOC, astmul bronsic alergic si non-alergic, precum si alte afectiuni pulmonare benigne reprezinta 4,34 % din totalul de boli profesionale nou-declarate.
Pe zone, cele mai multe cazuri au fost raportate in Bucuresti, mai mult de jumatate dintre cazurile de boala profesionala (581 din 1036 de cazuri). Alte judete in care s-au raportat boli profesionale sunt:
- Hunedoara (120 de cazuri)
- Arges (62 de cazuri)
- Gorj (42 cazuri)
- Maramures (40 de cazuri)
- Cluj (39 de cazuri)
- Olt (30 cazuri)
Repartitia cazurilor noi de boala profesionala pe ocupatii arata ca profesiile la care s-au inregistrat cele mai numeroase cazuri de boala profesionala au fost reprezentate de:
- sofer de autobuz (459 de cazuri)
- conducator de troleibuz (68 de cazuri)
- miner in subteran (57 de cazuri)
- conducator de tramvai (51 de cazuri)
- lacatus mecanic (29 de cazuri)
- lacatus de mina (22 de cazuri)
- electrician de mina (12 cazuri)