Masura UE: Robotii ii vor inlocui pe fermieri

Masura UE: Robotii ii vor inlocui pe fermieri

Europa are un proiect de 3,5 miliarde de euro pentru cercetarea din agricultura, din care aproximativ 4 milioane de euro se vor aloca dezvoltarii unor roboti. Aceasta masura este gandita pentru anul 2050, cand se preconizeaza ca lumea va trebui sa produca o cantitate cel putin dubla de mancare pentru  a putea sa hraneasca populatia.

In acest context, Comisia Europeana lucreaza la un proiect (pentru 2016-2017) de cercetare care isi propune sa realizeze roboti care vor lucra in locul fermierilor intr-o agricultura de precizie (un tip de agricultura care castiga tot mai mult teren in anumite state europene).

Agricultura de precizie se refera la un tip de cultivare a plantelor si de crestere a animalelor in care absolut totul este atent controlat de tehnologii, sisteme informatice de ultima generatie si roboti.

Proiectul de robotizare face parte din "Orizont 2020", cel mai vast program de cercetare din istoria UE. Acest program presupune investitii totale de 80 de miliarde de euro, pe o perioadă de 7 ani, din care 3,85 de miliarde de euro au fost alocati sectorului agricol si alimentar. Pentru realizarea robotilor, Comisia Europeana a estimat ca va cheltui intre 2 si 4 milioane de euro.

 

Robotii ocupa forta de munca

 

Pentru a elimina orice eroare, robotii vor inlocui operatorii umani care aveau control asupra masinilor.

"Multe ferme moderne din Europa folosesc deja solutii high tech precum cele care permit controlul digital sau cele care folosesc masini controlate de la distanta (fara sofer). Exista deja echipamente complet sau partial automatizate care realizeaza mare parte dintre lucrarile agricole, de la altoire, la insamantare, plantare, recoltare, sortare, impachetare etc. Cu toate acestea, actualele sisteme au numeroase neajunsuri, mai ales in ceea ce priveste flexibilitatea, eficienta, robustetea, costuri de achizitie si de de operare mari. Agricultura de precizie care foloseste robotica utilizeaza sistemele anterioare, dar la o scala unu la unu, ceea ce duce la un consum mai eficient de resurse si o exploatare mai prietenoasa fata de mediu. Creste productivitatea prin optimizarea proceselor de crestere si de recoltare a plantelor, duce la reducerea cantitatilor de fertilizatori si pesticide folosite si imbunatateste calitatea solului prin interventii precis directionate.  Mai mult, acesti roboti pot interpreta o cantitate mai mare de informatii decat o poate face un operator uman", se mentioneaza in programul de lucru Orizont 2020.

Cercetatorii vor pune accentul asupra designului, dezvoltarii si testarii acestor roboti care pot fi autonomi/semi-autonomi, dar si asupra dezvoltarii unor echipamente ce functioneaza pe baza de senzori. Toate aceste tehnologii ii vor spune fermierului cand si ce anume sa culeaga mai intai, ce si cat fertilizator sa foloseasca, cand si cum sa intervina. Mai mult, anumite informatii se vor transmite unor baze de date care, in urma analizelor, vor putea optimiza strucura procesului agricol.

Progresul tehnologic este necesar in contextul in care solul tot mai erodat al pamantului trebuie sa hraneasca un numar mai mare de oameni.

Comisia Europeana a atras atentia ca  procesele de productie a hranei trebuie schimbate in mod radical, fara a se ignora efectele asupra mediului. Pana in anul 2050, populatia mondiala va ajunge la 9,6 miliarde de oameni, ceea ce inseamna hranirea a 2,4 miliarde de persoane in plus.Astfel, productia de alimente la nivel mondial trebuie sa creasca cu 60-110 % pentru satisfacerea necesarului mentionat mai sus.

 

Sursa: Economica.net