Se pregateste marea digitalizare a serviciilor publice din Romania, cu bani europeni. Deocamdata, planurile se fac pe hartie si, ca de obicei, sunt marete: procese inovative in randul IMM-urilor, cresterea numarului de locuri de munca in cercetare, formarea de competente digitale in randul a mii de angajati, aplicatii digitale si crestere cifrei de afaceri pentru sute de intreprinderi.
2023- debutul digitalizarii. CE a aprobat Programul Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare
Pe final de an, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a anuntat ca a primit aprobarea oficiala din partea Comisiei Europene pentru Programul Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare, aferent perioadei de programare 2021–2027. Pe scurt, PCIDIF ar urma sa aduca investitii pentru zona de robotica, automatizari industriale si IT, investitii in solutii tehnologice de furnizare a energiei pe baza de hidrogen, investitii pentru utilizarea mai eficienta a resurselor de uraniu si investitii in tehnologiile viitorului (nanotehnologii, microelectronica, fotonica, materiale si tehnologii de fabricatie avansate).
Scenariul pare unul SF avand in vedere situatia din prezent, insa mai exista speranta. Cu banii europeni, mai exact 2.201.488.236 euro, autoritatile din Romania si-au propus sa dezvolte un mediu atractiv pentru tinerii cercetatori, sa formeze noi competente in randul angajatilor din intreprinderi si sa sprijine mediul de afaceri pentru introducerea inovarii si pentru formarea personalului. “De asemenea, se urmareste digitalizarea extinsa a tuturor interactiunilor administrative cu cetatenii, persoanele juridice pentru instaurarea unei e guvernari (…) PCIDIF beneficiaza de o alocare totala de 2.201.488.236 euro si va raspunde nevoilor de investitii in vederea cresterii competitivitatii RO prin dezvoltarea ecosistemului de cercetare, dezvoltare si inovare si a celui entreprenorial, inclusiv prin transformarea digitala a IMM-rilor, precum si prin dezvoltarea serviciilor publice digitale pentru cetateni si mediul de afaceri”, a precizat ministrul Marcel Bolos.
Transformare digitala a Romaniei
Potrivit planurilor prezentate de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, prin intermediul programului sunt tintite urmatoarele obiective:
- 635 intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) care introduc inovatii in materie de produse sau procese;
- 198 locuri de munca create in domeniul cercetarii in entitatile care beneficiaza de sprijin;
- 1912 angajati din IMM-uri care finalizeaza programe de formare a competentelor pentru specializare inteligenta, pentru tranzitie industriala si antreprenoriat;
- 1744 angajati din organizatii de cercetare care finalizeaza programe de formare a competentelor pentru specializare inteligenta, pentru tranzitie industriala si antreprenoriat;
- 615 intreprinderi cu cifra de afaceri crescuta;
- 2.973.623 utilizatori de servicii, produse si procese digitale publice noi si optimizate;
- 3.992 utilizatori de noi produse, servicii si aplicatii digitale dezvoltate de intreprinderi;
- 624 intreprinderi care ating un nivel ridicat de intensitate digitala.