Ca nu toti romanii stau bine la capitolul educatie financiara, nu mai este o noutate. Amprenta comunismului, efectele tepelor de tipul FNI si Caritas, lipsa unor interventii timpurii, a unor lectii predate de la varsta frageda despre gestionarea banilor si oportunitatea investitiilor ii fac pe multi romani vulnerabili din punct de vedere financiar. Studiile indica faptul ca aproape 80% din populatia tarii nu este alfabetizata financiar. Din lipsa de cunostinte, multi ajung sa faca greseli banale care ii lasa faliti. Iata patru astfel de comportamente care te pot duce in sapa de lemn si cum ar trebui sa le eviti:
- Nu gestionezi bugetul personal!
Gestionarea bugetului personal este o conditie esentiala si prima lectie de educatie financiara pe care ar trebui sa o invete orice roman. Daca nu stii clar ce venituri ai, care sunt cheltuielile lunare fixe, ce achizitii ai facut suplimentar in fiecare luna, risti sa te trezesti fara bani in cont peste noapte. Sunt foarte multe persoane care raman fara bani la o saptamana sau doua de la incasarea salariului. Asta pentru ca, in lipsa unei planificari, merg pe principiul “o viata am…” si isi satisfac prioritar dorintele, fara sa tina cont de nevoi. Regula 50-30-20 este foarte importanta: 50% din veniturile orientate spre nevoi, 30% spre dorinte si 20% din venituri spre economii si investitii. Degeaba muncesti din ce in ce mai mult, daca nu esti atent la cum cheltui veniturile.
- Capcana “imbogatirii peste noapte”
Foarte multe persoane ajung sa cada in mirajul “imbogatirii peste noapte”. Experientele jocurilor piramidale aparute in anii de dupa Revolutie sunt un exemplu elocvent, dar aceste modele nu au disparut definitiv. In goana dupa a face bani multi in timp scurt, romanii ajung si astazi victime ale capcanelor financiare. O astfel de greseala te poate lasa falit peste noapte. Orice investitie are riscuri si nu este recomandat sa te bazezi pe noroc.
- Sa cumperi ce nu iti permiti!
Este o greseala frecventa. O masina prea scumpa pentru veniturile tale, o casa pe care nu o poti intretine, gadgeturi extravagante si lista poate continua. Poate fi considerata si o forma de parvenitism. Multi isi doresc sa para ceea ce nu sunt si comit erori care ii pot duce la faliment personal. Presiunea sociala isi spune la randul sau cuvantul. Oamenii isi doresc sa se incadreze in anumite tipare, sa fie acceptati in anumite grupuri sociale, iar asta ii determina sa faca si alegeri financiare gresite. Un alt exemplu este reprezentat de persoanele care aleg sa mearga in destinatii de lux, in vacanta, dar cand se intorc acasa constata ca nu se mai pot intretine pana la salariu sau mai grav, au ramas cu datorii doar din dorinta de a epata.
- Principiul “mie nu mi se poate intampla”
Cu siguranta ati auzit de cunoscuti care au ramas fara un leu in conturi dupa ce au facut plati online fara sa verifice site-urile respective. Altii au pierdut banii dupa ce au furnizat datele cardului unor persoane necunoscute pe site-uri de vanzare/cumparare produse. Sigur ai auzit pana acum si de metoda “Accidentul” prin care victimelor li se cer despagubiri pentru a musamaliza presupuse accidente in care au fost implicate rude sau prieteni de-ai lor. Toate acestea inca mai functioneaza in Romania pentru ca oamenii nu acorda atentie detaliilor, nu se informeaza, nu au intotdeauna acces la educatie financiara.