Napoleon, imparateasa Wu, Franklin D. Roosevelt, Oliver Cromwell, Akbar, Stalin. Toate aceste nume, care au ramas in istorie, sunt exemple ale un lideri care si-au lasat amprenta in lume.
Din istorie putem invata lectii valoroase despre ce a functionat bine si ce nu, pe care le putem aplica in prezent:
1. Trebuie sa iti doresti sa conduci
Leadership-ul poate fi placut uneori, dar si extenuant, si mai ales o activitate care insingureaza. Ambitia si determinarea de a reusi se poate traduce prin sacrificarea timpului acordat prietenilor si a familiei.
Gandeste-te la cati copii ai unor oameni mari au avut vieti nefericite! Acest tip de singuratate este motivul pentru care oamenii de stat se duc la summit-uri. Acolo este locul unde intalnesc alti oameni care se confrunta cu presiunea si responsabilitatile lor.
La Conferința de Pace de la Paris, din 1919, David Lloyd George al Marii Britanii, Georges Clemenceau al Frantei, Woodrow Wilson al SUA au vorbit despre visurile si teama lor de esec. Ce aveau toti trei in comun era abilitatea de a se ridica dupa crize si a merge inainte, cu succes si incredere.
2. Invata cum sa ii pastrezi pe oamenii-cheie de partea ta
Oamenii pe care ii pastreaza un lider variaza in functie de context. Intr-o democratie, liderii isi fac griji de cifre si spera mereu sa fie realesi de public. Intr-un regim autoritar, liderii isi pastreaza atentia la anumite institutii: cele militare sau serviciile secrete. Un exemplu elocvent este relatia dintre Bismarck si regele prusac Wilhelm. Istoria ne arata ca multe relatii bazate pe incredere si sprijin au schimbat cursul evenimentelor.
3. Incearca sa fii un om care comunica bine
Acest lucru inseamna, in primul rand, sa iti intelegi audienta. Lloyd George, care a fost unul dintre cei mari oratori din Marea Britanie, a spus: “Imi intind mana catre oameni si ii atrag catre mine.”
Discursul lui Winston Churchill, din Al Doilea Razboi Mondial, poate sa para exagerat astazi, dar a fost ceea ce aveau nevoie oamenii sa auda atunci. Comunicarea traseaza punti intre lideri si oameni.
4. Este util sa asculti
In criza rachetelor cubaneze, probabil unul dintre cele mai terifiante momente din Razboiul Rece, presedintele John F. Kennedy a inistat sa auda punctul de vedere al consultantilor sai, inainte de a lua o hotarare legata de cum sa gestioneze provocarea sovietica in Cuba.
Kennedy era de parere ca este foarte important sa iti alegi subordonati buni, capabili sa te protejeze de la luarea unor decizii proaste.
5. Pazeste-te de capcana puterii absolute
Francezii vorbesc de“déformation professionnelle”, care defineste felul in care pozitia si puterea pe care o ai iti pot afecta judecata, astfel incat sa ajungi sa vezi lucrurile dintr-o singura perspectiva.
Puterea este periculoasa, pentru ca cei care o detin considera ca pot face tot ce doresc. Ganditi-va la Richard Nixon incercand sa se foloseasca de institutiile guvernului american pentru a domoli scandalul Watergate. Sau cum a fost in cazul razboiului american din Vietnam. In anii ’60, SUA era cea mai importanta si puternica putere (militara si economica) a lumii. Liderii din SUA au crezut ca pot dobori usor Vietnamul de Nord si ca il va aduce la masa negocierii. Nu s-au gandit insa la dusmanii lor si la aliati Vietnamului!
In prezent, Razboiul din Vietnam este considerat unul dintre marile esecuri ale politicii externe americane.
Pe langa o serie de calitati care sustin leadership-ul (viziunea si detereminarea primeaza), daca nu ai putin noroc si o sincronizare buna, drumul spre succes va fi mai dificil.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter, sau LinkedIn!
Sursa: World Economic Forum
Traducere: Diana Petroiu