A avea success intr-o afacere inseamna a lua decizii corecte evitand insa greseli ce ar putea avea repercursiuni majore din punct de vedere al costurilor. Aceste greseli pot fi evitate cu putina documentare si diligenta.
Regasesti mai jos o lista cu cele mai comune greseli intalnite la tinerii antreprenori pe care trebuie sa le eviti inainte de a incepe propria afacere:
-
Nu cerceteaza piata
Multi antreprenori fac o cercetare superficiala a pietei, gandind ca o vor mai imbunatati pe parcurs. Lipsa acestei componente, insa, poate avea mari costuri pe termen lung. Asadar, documentarea despre domeniul de activitate, tendintele si evolutia lui, despre clientii specifici si comportamentul lor de cumparare, despre competitori si strategiile lor este esentiala inainte de inceperea unui afaceri.
-
Stabilesc un pret prea mic pentru produsul vandut
Din dorinta cresterii reusitei afacerii, foarte multi oameni au tendinta de a stabli pretul produselor prea mic pentru ceea ce vand. Totusi, pentru ca afacerea sa supravietuiasca este crucial ca persoana care a pornit afacerea sa primeasca recompensa in concordanta pentru eforturile depuse si capitalul investit. Cresterea pretului nu este mereu sinonima cu esecul. Marirea pretului impreuna cu o campanie bine gandita si implementata poate reprezenta chiar salvarea unei afaceri.
-
Nu isi verifica partenerii de afaceri
Verificarea partenerilor de afaceri reprezinta un pas esential pentru a cunoaste potentialii colaboratori si poate determina chiar succesul sau esecul afacerii. De aceea, www.risco.ro va pune la dispozitie un sistem util si simplu de folosit, care in numai un minut va poate genera datele necesare pentru a sti daca un potential parteneriat va fi benefic sau nu.
-
Se concentreaza exclusiv pe vanzari
Majoritatea tinerilor antreprenori incep o afacere pornind de la ideea ca, cu cat mai multe vanzari vor avea, cu atat mai mare si mai prospera va deveni afacerea. Totusi, a conduce o firma nu necesita un talent exceptional, ci abilitatea de te concentra pe toata afacerea, nu doar pe unele parti.
-
Nu au un plan de atac
Una dintre marile greseli in afaceri este lipsa unui scop clar si concis. Fara o idee de ansamblu a rezultatului final eforturile depuse nu vor da roade.
-
Nu pot angaja sau pastra angajati buni
Greselile de angajare, si imposibilitatea de a pastra angajatii valorosi intr-o companie mica poate avea un rol crucial in succesul sau esecul companiei. La angajarea unui salariat trebuiesc analizati mai multi factori precum stilul de viata, motivatia si seriozitatea acestuia. A investi in formarea unui angajat nou care nu va ramane in firma inseamna bani pierduti pentru companie.
-
Ignora competitia
Nicio afacere nu activeaza pe o piata complet goala, de aceea este importanta cunoasterea concurentilor directi si indirecti. Daca antreprenorul isi subestimeaza competitia si supraestimeaza valoarea produsului/serviciului livrat, poate da un semnal negativ potentialilor investitori, pentru ca acestia pot presupune ca exista riscul ca acesta sa piarda din vedere si alte elemente care pot avea un impact semnificativ asupra afacerii.
-
Nu sunt diferiti
Mai ales intr-un domeniu plin de competitori, cheia nu este sa incerci sa fii mai bun, ci sa incerci sa fii diferit.