♦ Bateriile pentru smartphone-uri au o durata de viata limitata, iar greselile pe care le faci scad considerabil calitatea si rezistenta in timp
♦ Companiile precum Apple, Samsung si LG nu au reguli foarte clare in ceea ce priveste incarcarea bateriei telefoanelor, iar reprezentatii Google sustin ca cele mai multe telefoane au un sistem care protejeaza bateria telefonului in momentul in care este supraincarcata
♦ In cazul celor mai multe telefoane, nu este indicat ca bateria sa fie la capacitate maxima
Traim in secolul tehnologiei si inovatiei, asa ca nu mai este de mirare faptul ca orice persoana are cel putin un telefon smart. Insa bateria unui telefon are o durata limitata de viata, iar unele obiceiuri scad considerabil calitatea si rezistenta in timp a bateriei.
Greseala pe care o faci este aceea de a-ti lasa telefonul la incarcat peste noapte. Este un obicei care afecteaza durata de viata a bateriei, mai ales daca aceasta ajunge la 100% in timpul noptii, iar telefonul ramane conectat la incarcator pana in momentul in care te trezesti. Potrivit specialistilor, supraincarcarea acumulatorilor Lithium-Ion scade considerabil durata de viata.
“Daca iti lasi telefonul la incarcat, iar acesta ramane conectat la incarcator in momentul in care se afla la 100%, acest obicei va avea un efect negativ asupra bateriei”, a declarat Dominik Schulte, director al companiei germane BaterieIngenieure.
Pe masura ce se invecheste, o baterie Lithium-Ion isi pierde din proprietati si devine mai putin eficienta. Un lucru insa este clar: toate bateriile Lithium-Ion au o durata de viata limitata si se vor degrada pe masura ce iti vei folosi telefonul. Poti sa ingreunezi acest proces daca eviti supraincarcarea telefonului.
Potrivit businessinsider.com, cele mai multe companii producatoare de telefoane tip smartphone nu au o mentiune clara in ceea ce priveste supraincarcarea telefonului. Insa cei de la Apple mentioneaza ca acest obicei poate scadea considerabil durata de viata a bateriei.
In schimb, cei de la Google sustin ca aceasta problema nu esta una de luat in calcul, deoarece cele mai multe telefoane au un sistem care protejeaza bateria in momentul in care este supraincarcata.
“Cand bateria telefonului este incarcata 100%, alimentarea va fi oprita si astfel se evita supraincarcarea”, a declarat Ronald Ho, manager de produs in cadrul companiei Google.
Nu este indicat ca bateria sa fie la capacitate maxima
Reprezentantii companiilor producatoare de telefoane mobile sustin ca speranta de viata a acumulatorilor Lithium-Ion este mai mare in momentul in care sunt utilizati la o capacitate de 30-50%. Si aceasta este capacitatea la care trebuie tinut orice telefon mobil in momentul in care nu este utilizat pentru un timp indelungat.
Pe pagina companiei Samsung se mentioneaza ca bateria telefonului trebuie sa functioneze la cel putin 50% din capacitate. Cei de la Apple au mentionat ca este recomandat ca bateria sa fie utilizata la jumatate din capacitate.
Mai mult decat atat, daca vrei ca bateria telefonului sa reziste mai mult timp, nu este indicat ca aceasta sa fie la capacitate maxima (100%).
Acum, sa tii bateria telefonului la o capacitate de 30-50% nu este o regula ce se aplica oricand, mai ales daca sunt zile in care este necesar sa folosesti mai mult telefonul si bateria acestuia trebuie sa reziste intre incarcari.
Ce poti face cel mai bine? Evita pe cat mai mult posibil supraincarcarea bateriei si astfel telefonul va avea o speranta mai mare de viata.
Te-ar putea interesa si: Yango, competitor al Uber, Bolt si Clever, a intrat pe piata din Romania!