Jeroen Dijsselbloe, presedintele Eurogroup, a vorbit joi despre situatia Greciei si o posibila reducere a datoriei externe a acesteia.
Grecia a acceptat ca Fondul Monetar International trebuie sa participe la programul de salvare prin care Atena primeste un imprumut de miliarde de euro in schimbul reformelor economice, potrivit lui Jeroen Dijsselbloe.
Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a spus in decembrie ca participarea FMI in cel de-al treilea plan de salvare a tarii sale nu a fost necesara si ca aceste programe ar putea fi controlate doar de catre autoritatile din zona euro.
Participarea FMI este o conditie esentiala a Germaniei, care considera ca un reprezentant al creditorilor precum Comisie Europeana, nu s-ar putea impune in fata Atenei atunci cand vine vorba de punerea in aplicare a reformelor.
Totusi, pentru ca FMI sa participe la programul prin care Grecia ar putea primi pana la 66 de miliarde de euro ca un nou ajutor, Atena trebuie sa inceapa reformele sistemelor de pensii, iar zona euro sa fie de acord cu o recalculare a datoriilor elene si o reducere a acestora.
Grecia a prezentat planul sau de reformare a sistemului de pensii la Bruxelles saptamana trecuta. Oficialii din zona euro considera ca este un plan ambitios, dar inca nu este clar daca va avea impactul fiscal dorit, pentru ca lipsesc anumite date financiare.
In aceste conditii, ministrii din zona euro vor discuta despre reducere datoriilor Greciei, doar dupa ce Atena creeaza pachetul de reforme convenit in planul de salvare.
Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 170% din PIB-ul tarii. Guvernul elen a acceptat in vara anului 2015 cel de-al treilea plan de salvare in valoare de 86 de miliarde de euro.
Sursa: Reuters