Oamenii trebuie platiti pe masura muncii pe care o depun, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. In ciuda efortului depus, multi angajati ajung sa petreaca 2-3 ani intr-o companie fara sa primeasca o marire de salariu. Din pacate, in multe dintre cazuri, acestia nici macar nu iau initiativa si nu pun problema unei astfel de negocieri. Iata o serie de sfaturi care te vor ajuta sa obtii ceea ce iti doresti:
Ambele parti trebuie sa aiba de castigat
Unii oamenii isi motiveaza cererea dupa sistemul “Merit aceasta cerere pentru ca... o merit). Aceasta abordare este gresita. Trebuie sa ii arati angajatorului ce are de castigat daca e de acord sa iti mareasca salariul, in asa fel incat sa inteleaga ca tu vei fi mai motivat si ca, daca pana acum faceai o treaba buna, de acum vei deveni si mai performant.
Discutia trebuie sa aiba loc la momentul potrivit
Daca seful tau este prins cu responsabilitati, este stresat si constrans de timp, sansele de reusita se diminueaza. Nu se va putea concentra pe argumentele pe care le aduci si isi va dori sa treaca in fuga peste discutie. Gaseste momentul potrivit pentru a obtine maximul.
Foloseste date concrete
Vorbeste-i sefului tau in cifre, ofera-i date concrete, bazate pe raporturi si pe analize amanuntite. Trebuie sa emani credibilitate si sa arati ca esti stapan pe ceea ce spui. In caz contrar, iti va fi foarte greu sa fii convingator.
Fii sincer cu tine
Inainte de a initia o astfel de discutie, gandeste-te ce s-ar intampla daca ai pleca din firma. Ai reprezenta o pierdere importanta? Daca firma nu iti va simti lipsa, atunci este recomandat sa te gandesti mai bine daca meriti sau nu o marire. De asemenea, daca nu esti eligibil pentru una, ar trebui sa incepi sa devii mai productiv si sa iti demonstrezi utilitatea in companie.
Negociaza bonusuri
De obicei, angajatorii evita sa-ti mareasca considerabil salariul pentru ca ar putea da nastere unor conflicte intre colegi. Oricat s-ar evita precizarea sumelor, pana la urma, salariile se afla. Insa, atunci cand vine vorba despre bonusuri, ai sansa ca seful tau sa fie ceva mai flexibil.
Ia in calcul si alte beneficii
Daca suma pe care o soliciti nu este rezonabila pentru angajator, adu in dicutie alte beneficii. De exemplu, cere mai multe zile de concediu, un program flexibil sau mai multe investitii pentru proiectul tau.
In concluzie, abordarea ta trebuie sa fie de tipul “win-win”, sa arati de ce esti bun pentru companie si ce poti oferi daca vei fi mai motivat. Nu uita sa fii empatic si sa demonstrezi ca intelegi si nevoile companiei, nu doar pe ale tale.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter sau LinkedIn!
Sursa: Inc Magazine
Traducere: Andrei Bobe