”Tutunul dauneaza grav sanatatii”.
”Fumatul dauneaza dintilor si gingiilor”.
”Renuntati la fumat-ramaneti in viata pentru cei dragi”.
”Fumatul cauzeaza accidente vasculare cerebrale si infirmitate”.
Toate aceste avertizari sumbre insotite de imagini infioratoare care apar pe pachetele de tigari nu reusesc sa stavileasca pofta de fumat a oamenilor. Este incredibil cum acestia continua sa se intoxice ”singuri si nesiliti de nimeni”, sa cheltuie o gramada de bani pe acest viciu si sa miroasa a scrumiera tot timpul. Si toate astea asa, de placere!
Chiar daca s-au facut nenumarate studii despre fumat si toate spun ca fumatul poate ucide, parca noi nu avem urechi sa auzim. Concluziile unor studii facute de Uniunea Europeana au aratat ca fumatul constituie cel mai mare risc de sanatate care poate fi evitat. De asemenea, consumul de tutun este cea mai importanta cauza a deceselor premature in UE, acesta fiind responsabil pentru aproape 700 000 de decese in fiecare an. Aproximativ 50% dintre fumatori au murit prematur (in medie cu 14 ani mai devreme) si in ciuda progreselor considerabile inregistrate in ultimii ani, numarul fumatorilor din UE este inca ridicat - 26% din populatia globala si 29% dintre tinerii europeni cu varste intre 15 si 24 de ani.
Iata mai jos statistica UE din 2014 referitoare la proportia fumatorilor din populatia Europei:
Reclamele au avut un rol important in cresterea dependentei de tutun
Cum au reusit companiile producatoare de tutun sa asocieze imaginea de ”a fi cool” cu ”a fuma” poate fi un studiu de caz extrem de ofertant. Au lovit exact acolo unde trebuie! Dorinta noastra, a oamenilor de rand, de a iesi din tipare si de a fi ”the bad guy/bad girl” este atat de apetisanta incat ne face sa nu ne mai gandim la consecintele pe care le vom plati pentru aceasta atitudine. Imaginea superstarurilor hollywoodiene care fumeaza cu o nonsalanta debordanta pe marele ecran a contribuit enorm la crearea acestei imagini si asta a fost tot ce trebuia pentru popularizarea acestui ”mic” viciu.
Si cand te gandesti ca in zilele noastre aceste companii nici macar nu mai au nevoie sa-si mai faca reclama la televizor... Anii '50-'90 cand au rulat aceste reclame au fost suficienti pentru a crea dependenta pentru multe generatii de-acum inainte.
Pai isi mai aduce aminte cineva de barbatul puternic si super sexy de la Marlboro care era intruchiparea visului american? Cine sa nu vrea sa fie ca el? Isi mai aduce cineva aminte de reclama de la Kent care te invita sa te simti ca pe plaja, la soare, pe iaht fumand o tigara? Cine sa nu vrea sa fie acolo?
Toate campaniile anti-fumat din lume nu mai au astazi nici un efect, iar producatorii de tutun o duc din ce in ce mai bine. Iata cati bani au castigat in Romania, doar din productia de tutun cele mai mari companii de pe piata de profil:
#1 JTI Manufacturing
Date colectate pentru JTI Manufacturing Bucuresti
JTI a fost prima companie internationala de tutun care a intrat pe piata din Romania. Si-a inceput activitatea in 1993 si in prezent JTI are o fabrica in Bucuresti care produce pentru piata locala si pentru alte peste 50 de tari. Portofoliul din Romania al JTI include marca traditionala Winchester, dar si alte sase branduri: Winston, Camel, Sobranie, Benson&Hedges, Glamour si LD.
Compania producatoare de tutun JTI Manufacturing din cadrul grupului JTI este pe primul loc din punct de vedere al incasarilor dintre toti producatorii de tutun de la noi din tara. Astfel in 2017, cifra de afaceri a companiei a fost de 819 milioane de RON, in crestere cu 8,6% fata de anul anterior.
JTI Manufacturing sta bine si la capitolul profit, inregistrand in 2017 un profit de 32 milioane de RON, 18,5% mai mult fata de anul precedent.
#2 Philip Morris
Date colectate pentru Philip Morris Ilfov
Philip Morris Romania a fost infiintata in 1997, in acelasi an incepand si constructia unei fabrici moderne in Otopeni. Marcile principale ale companiei sunt Marlboro, Parliament, Virginia Slims, Philip Morris, L&M, Chesterfield, IQOS, HEETS
Philip Morris este pe locul doi din punct de vedere al incasarilor din 2017 in topul producatorilor de tutun. In ultima perioada, Philip Morris a incercat sa se concentreze pe tigarile mai putin daunatoare, cum sunt tigarile electronice sau dispozitivele care incalzesc tutunul (iQOS ) comparativ cu fumul de tigara inhalat.
In 2017 Philip Morris a inregistrat din productia de tutun o cifra de afaceri de 303 milioane de RON, o valoare in crestere cu 41% fata de anul 2016.
Si la capitolul profit stau bine cei de la Philip Morris, inregistrand in 2017 o valoare de 44,6 milioane de RON, cu 24% mai mult fata de anul anterior.
#3 British American Tobacco (BAT)
Date colectate pentru British American Tobacco Prahova
BAT este prezenta in Romania din 1994 si detine o fabrica in Ploiesti unde produce marci cunoscute de tigari precum Dunhill, Kent, Viceroy, Vogue, Pall Mall, Lucky Strike, Rothmans, dar si alte produse pentru tigarile electronice.
In 2017 cifra de afaceri a companiei producatoare de tutun a BAT fost de 252 milioane de RON, o valoare cu 12% mai mare decat anul 2016.
In ceea ce priveste profitul, BAT a inregistrat in 2017 o valoare de 22 milioane de RON, cu 15,7% mai mare decat anul precedent.
Afacerile cu tutun vor fi la fel de profitabile in urmatorii ani. Chiar daca nivelul de constientizare privind efectele negative ale fumatului sunt din ce in ce mai mari, nu se intrevede prea curand o schimbare de perceptie in randul consumatorilor. Tigara electronica prinde din ce in ce mai mult teren, insa mai e mult timp pana la inlocuirea tigarii traditionale. Insa, indiferent daca se va fuma electronic sau nu, buzunarele producatorilor de tutun vor fi la fel de pline.
Iti recomandam sa citesti si articolele Consumul exagerat de bere NU dauneaza producatorilor! sau Campioni la junk food, cheltuim peste 1 miliard la McDonald’s, KFC si Pizza Hut
RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter, sau LinkedIn!