Facultatile vanate de studentii romani. Meserii de viitor, bine platite.

Facultatile vanate de studentii romani. Meserii de viitor, bine platite.

In curand va debuta noul an universitar. Absolventii de liceu au avut o vara incarcata, cu examene si alegerea facultatii. Daca unii au ales sa-si urmeze pasiunea, altii si-au calculat foarte bine decizia: programele de studiu disponibile, competentele necesare, pregatirea academica, oportunitatile de angajare la momentul absolvirii, ofertele de pe piata muncii. In general, facultatile vanate de studentii romani sunt cele care ii pregatesc pentru meserii de viitor, bine platite.

 

IT, limbi straine, marketing, finante si inginerie

Alegerea facultatii este primul pas in cariera. Desi nu exista o garantie anume la momentul absolvirii, sunt domenii considerate a fi de viitor, care deschid usile catre o cariera de succes, domenii in care se investeste constant si care tin pasul cu evolutia societatii. In topul preferintelor studentilor in 2024 sunt facultatile de: IT, limbi straine, marketing, finante si inginerie.

 

Obiectivele tinerilor sunt: siguranta unui loc de munca, oportunitatile de evolutie profesionala si componenta financiara- un loc de munca bine platit.

 

In acest sens, domeniul IT domina la toate categoriile. Asta pentru ca desi Romania furnizeaza foarte multi IT-isti, exista permanent un deficit pe piata muncii. Numarul absolventilor este mare, insa si cererea creste de la an la an. In 2023 se inregistra un deficit de 25.000 de specialisti IT. Totodata, procesul de digitalizare, in sectorul public, dar si in cel privat, majoreaza cererea. Inteligenta artificiala, dar si vulnerabilitatile sistemelor in fata progresului duc de asemenea la o cerere mare de specialisti.

 

Programatorii si inginerii de software sunt foarte cautati. Si in privinta remuneratiei, acest domeniu este in top. IT-istii fiind angajatii platiti cel mai bine.

 

Ingineria ramane in topul preferintelor tinerilor. in primul rand pentru ca ofera o arie vasta de specializari: de la inginerie in telecomunicatii, robotica, inginerie  chimica, mecanica si mecatronica, etc. acest domeniu este in stransa legatura cu IT-ul. Evolueaza de cele mai multe ori la pachet. Printre joburile cele mai cautate din acest sector se afla: inginer mecanic, inginer in telecomunicatii, inginer de IT, inginer chemist, inginer in constructii. Ofertele sunt numeroase pe piata muncii si asigura un loc de munca bine platit si stabil.

 

Facultatile de limbi straine sunt luate si ele cu asalt de studenti, iar tinerii aleg limbile exotice, mai putin vorbite: chineza, japoneza, limbile nordice. Limba germana si limba turca sunt de asemenea in topul preferintelor.  Globalizarea a dus la un numar mare de oferte de munca pentru absolventii de limbi straine. Acestia sunt solicitati in departamente importante din cadrul companiilor: juridic, IT, HR.  Vorbitorii de limbi straine exotice pot debuta cu un venit lunar de 4.000 lei net.

 

Marketing-ul ocupa un loc important in topul domeniilor vanate de studenti. Cele mai cautate posturi in acest moment sunt cele de manager de marketing, specialist marketing si zona de online: specialist SEO, PPC si copywriter. Salariile sunt atractive, exista posibilitati de avansare in cariera si ofertele de pe piata muncii s-au inmultit in ultimii ani.

 

Nu in ultimul rand, domeniul finante-banci este de asemenea unul atractiv. Ofera un venit generos, o cariera atractiva, sanse de evolutie profesionala. in acest sector, cei mai cautati sunt: managerii financiari, analistii, dar si profesionistii care stapanesc banking-ul digitalizat, fintech si cryptocurrency. Pentru o pozitie de entry-level intr-o banca (proaspat absolvent), salariul ajunge la 500 de euro net, iar in cazul unui specialist in primii ani de experienta sare de 1.000 de euro net.