EUROSTAT. Grad mai redus de angajare pentru femeile care au copii. Se mentine si decalajul de gen pe piata muncii.

EUROSTAT. Grad mai redus de angajare pentru femeile care au copii. Se mentine si decalajul de gen pe piata muncii.

Desi tendinta este sa credem ca in prezent femeile sunt bine reprezentate in piata muncii, in continuare functiile de conducere sunt ocupate intr-un procent mai mare de barbati, exista diferente de salarizare, iar concediul maternal este mult mai des intalnit decat cel paternal. Diferentele intre genuri pe piata muncii se adancesc atunci cand vorbim despre femei care au unul sau mai multi copii. Cele mai recente date Eurostat arata ca decalajul de gen a atins pragul de 18 puncte procentuale in randul persoanelor care au copii. 

Grad mai redus de angajare pentru femeile-mamici

Pandemia COVID-19 a tras cel mai puternic semnal de alarma in privinta situatiei femeilor lucreaza, dar sunt si mame. In cazul femeilor, conceptul work from home, combinat cu scoala online a copiilor, s-au transformat intr-un adevarat carusel intre responsabilitatile din viata de familie si activitatea profesionala. Foarte multe demisii au aparut in aceasta perioada in randul femeilor din acest motiv. Totusi, acesta a fost doar un varf.

Datele Eurostat, arata ca in 2021, 77% dintre femeile cu varsta intre 25 si 54 de ani fara copii erau angajate in UE. Pe de alta parte, femeile de aceasta varsta care au copii au avut o rata de ocupare mai mica (72%). Prezenta copiilor a avut un impact invers asupra ratei de ocupare a barbatilor din aceasta grupa de varsta: barbatii fara copii au avut o rata de ocupare mai mica decat barbatii cu copii (81% fata de 90%).  Comparand barbati si femei, decalajul de gen a angajarii a atins 4 puncte procentuale in randul persoanelor fara copii si 18 puncte procentuale in randul celor cu copii.

Nivelul de educatie, factor decisiv

Egalitatea de gen pe piata muncii ramane o controversa si o problema ce se afla pe agenda autoritatilor de la nivelul Uniunii Europene. Accesul, dar si constanta in campul muncii, in randul femeilor care sunt si mame difera si in functie de nivelul de educatie si instruire, cultura familiala si situatie financiara.

Potrivit statisticilor Eurostat, cu cat nivelul de educatie este mai ridicat, cu atat ratele de ocupare a fortei de munca sunt mai apropiate intre persoanele de 25-54 de ani fara si cu copii. Femeile cu un nivel scazut de educatie au inregistrat cea mai mare diferenta cu o rata de ocupare de 54% pentru cele fara copii fata de 46% pentru cele cu copii. Pe de alta parte, ratele de ocupare a fortei de munca au fost foarte apropiate pentru femeile cu un nivel inalt de educatie in comparatie cu cele fara si cu copii (87% fata de 86%).

 

Barbatii cu un nivel scazut de educatie au prezentat, de asemenea, cea mai mare diferenta in comparatie cu cei fara (67%) si cu copii (79%). In cazul acestora, putem vorbi despre o responsabilizare ce implica asigurarea unor venituri pentru familie, dupa venirea pe lume a unui copil.