Desi lucreaza legal si au contracte de munca incheiate, nu de putine ori angajatii romani sunt in situatia in care drepturile prevazute prin lege le sunt incalcate de angajator. De la venituri, la dreptul la odihna sau impiedicarea accesului la documentele care li se cuvin, astfel de probleme sunt reclamate anual la inspectoratele din subordinea Inspectiei Muncii. Un raport pe 2023 arata ca anul trecut cele mai multe petitii de la angajati au vizat neplata salariului sau concedieri abuzive.
Incalcarea drepturilor salariatilor de catre angajator
Munca la negru sau la gri reprezinta un adevarat pericol pentru muncitori, care nu pot beneficia de drepturile prevazute de legislatie, insa chiar si in situatiile in care lucreaza legal, cu un contract, romanii intampina dificultati si au parte de incidente cu angajatorii. Potrivit raportului Inspectiei Muncii, pe 2023, 70% dintre petitiile adresare institutiei ( in total 55.958) au fost petitii in care au fost sesizate, exclusiv, aspecte din domeniul relatiilor de munca.
In domeniul securitatii si sanatatii in munca, ponderea petitiilor este de circa 4 %, in timp ce, procentul petitiilor in care au fost sesizate aspecte din ambele domenii de activitate ale Inspectiei Muncii este de 7%.
Cele mai frecvente incalcari ale legislatiei in domeniul relatiilor de munca reclamate sunt cele legate de prevederile Codului Muncii:
- neplata salariilor;
- timpul de munca si neplata orelor suplimentare;
- concedieri abuzive;
- nerespectarea prevederilor privind registrul de evidenta a salariatilor;
- reconstituirea vechimii in munca.
In domeniul SSM, angajatii au reclamat in principal probleme legate de:
- eliberarea adeverintelor pe grupe de munca;
- conditiile de munca necorespunzatoare;
- cercetarea accidentelor de munca;
- declararea accidentelor de munca;
- nerespectarea cerintelor de securitate si sanatate in munca.
Codul Muncii prevede sanctiuni pentru angajatorii care incalca drepturile angajatilor. Acestia pot fi sanctionati cu amenzi sau chiar inchisoare, in cazurile grave. In cazul in care constata o incalcare a unui drept, angajatul se poate apara. O solutie ar fi sa se adreseze Inspectoratului teritorial de munca si sasemnaleaza faptul ca angajatorul nu isi respecta obligatiile. O alta solutie, mai drastica, este sa mearga direct in instanta de judecata.