Deprecierea si amortizarea activelor pentru antreprenori

Deprecierea si amortizarea activelor pentru antreprenori

 

Atunci cand calculezi deprecierea si amortizarea activelor firmei tale, este bine sa cunosti urmatoarele concepte. 

Deprecierea este un concept destul de simplu. Atunci cand un intreprinzator cumpara un activ imobilizat, acel mijloc fix isi pierde valoarea in timp si valoarea actuala trebuie sa fie contabilizata in bilantul contabil. 

Un computer achizitionat in anul 2008 cu 2000 euro, spre exemplu, nu poate figura in bilantul contabil al firmei din anul 2011 drept un activ care valoreaza 2000 euro.

Pentru a calcula deprecierea unui activ imobilizat, ai nevoie sa cunosti doua elemente: costul initial al activului si durata de viata estimata a acestuia.

Deci, in situatia in care o companie achizitioneaza un autoturism in valoare de 100,000 euro si durata sa de viata este de 10 ani, masina se depreciaza cu 10,000 euro in fiecare an.

Deprecierea are doua forme: depreciere fizica si depreciere morala. In cazul deprecierii fizice, sunt afectate integritatea fizica, performantele, aspectul imobilizarilor, iar in al doilea caz este afectata atractivitatea lor datorita aparitiei unor utilaje sau echipamente mai performante.

Din pacate, durata de viata a activelor, pe tipuri de activ, este luata din normele contabile si de multe ori nu are ‘acoperire’ in realitate. Astfel, exista o diferenta intre durata de viata ‘contabila’ si cea reala a unui activ, cu atat mai mult atunci cand vorbim despre ‘deprecierea morala’, adica activul respectiv devine ‘invechit’ mai repede decat este prevazut in normele contabile. Calculatoarele prezinta cel mai clar exemplu de depreciere morala rapida, dar si alte echipamente se pot afla in aceasta situatie.

Amortizarea reprezinta alocarea sistematica pe cheltuieli a valorii unui activ pe intreaga sa durata de viata utila. Amortizarea se deduce din valoarea de intrare a bunului pentru a calcula valoarea neta contabila, cu care imobilizarea este inscrisa in bilant. Suma care este alocata la cheltuieli este cea care se scade din bilant din valoarea echipamentului ‘depreciat’, asadar diferenta dintre valoarea contabila la inceputul si sfarsitul anului a activului respectiv, este egala cu amortizarea pentru anul respectiv.

 Trebuie precizat ca valoarea terenurilor, desi acestea sunt active imobilizate, nu se depreciaza in timp si ca atare nici nu exista o cheltuiala cu amortizarea aferenta acestui tip de activ imobilizat.

In schimb, activele imobilizate necorporale, spre exemplu licente sau programe informatice, se amortizeaza.