De ce populatia lumii nu ar trebui sa mai consume fructe de mare

De ce populatia lumii nu ar trebui sa mai consume fructe de mare

Fructele de mare sunt considerate o adevarata delicatesa, iar ele sunt din ce in ce mai populare in randul consumatorilor. Daca in urma cu cativa ani acestea erau consumate cu precadere in tari precum Japonia sau China, astazi ele se afla in meniurile celor mai renumite restaurante din intreaga lume.

Fermele de caracatita sunt unele dintre cele mai profitabile din industrie, insa in acelasi timp sunt extrem de daunatoare mediului inconjurator.

Datorita cererii tot mai mari, productia de caracatite ajunge anual la peste 350,000 de tone, doua treimi ajung in Asia, insa o mare parte din productie ajunge si in tari din Europa precum Spania si Italia.

Pentru a face fata consumului tot mai mare de fructe de mare, cele mai multe tari experimenteaza cresterea caracatitelor in conditii artificiale (ferme). De exemplu, o companie japoneza a anuntat ca are foarte multe oua de caracatita incubate in captivitate din 2017 si intentioneaza sa deschida prima ferma pana in 2020.

Cu toate acestea, potrivit unei echipe de oameni de stiinta de la Universitatea New York, oamenii nu ar trebui sa consume fructe de mare crescute in astfel de ferme.

Este cunoscut deja faptul ca speciile de caracatita sunt printre cele mai inteligente forme de viata care traiesc in ocean. Astfel, potrivit studiilor, ele sunt capabile de recunoastere faciala, sa rezolve probleme complexe si sa memoreze raspunsul timp de foarte multe luni sau sa evadeze din medii foarte inguste. De asemenea, s-a descoperit chiar ca ele constientizeaza durerea si suferinta.

Cresterea caracatitelor in medii artificiale nu numai ca este o problema ce tine de etica, cat si una care tine de functionarea ecosistemului.

Pe langa aceste aspecte, potrivit oamenilor de stiinta, cantitatea de mancare necesara cresterii caracatitelor este de trei ori mai mare decat greutatea lor.

Desi cresterea caracatitelor in captivitate este o afacere aflata intr-o continua crestere, oamenii de stiinta si cercetatorii nu au gasit inca o modalitate sigura de a le tine in viata in perioada de crestere, atunci cand ele sunt expuse cel mai mult riscurilor. Mai mult decat atat, fermele pot gasi dificila gestionarea unui astfel de animal inteligent.

Caracatitele se numara printre cele mai consumate fructe de mare, iar cresterea lor in ferme ridica numeroase intrebari cu privire la relatia omului cu natura, sustin cei de la weforum.org.