Activitatea principala a omului modern este cumpararea de lucruri in exces. Cumparam ca sa ne tratam frustrarile, supararile si anxietatile, cumparam din dorinta de a avea mai mult sau din orgoliu, cumparam pentru ca suntem atrasi de ofertele care mai de care mai generoase sau cumparam din inertie, pentru ca pur si simplu nu ne mai putem opri.
Societatea din ziua de azi ne invata ca solutia tuturor problemelor din viata noastra este shoppingul. Exista suficiente produse pentru toata lumea, pentru toate depresiile si nevrozele, iar daca nu exista, stai linistit ca se va gasi cineva sa faca ceva personalizat pentru tine.
”Suferi de depresie? Un pic de shopping te va face sa te simti mai bine!”
”Esti nervoasa, ai avut o zi grea la job? Nu-i nimic, un pic de shopping te va face sa te calmezi.”
”Te-ai ingrasat, nu-ti mai vin hainele? Excelent, avem haine si pentru persoane mai plinute. Un pic de shopping te va face sa uiti de suparare!”
Adevarul este ca ne place sa facem cumparaturi, iar sarbatorile sunt cele mai bune ocazii de a ne satisface aceasta placere. Sarbatorile reprezinta raiul magazinelor si cred ca daca s-ar putea inventa niste sarbatori in plus, magazinele (de orice fel) ar fi in culmea fericirii si asta pentru ca de sarbatori cumparam mai mult ca oricand. Cumparam orice pentru ca o facem sub presiunea timpului, cumparam doar ”asa sa fie” si ”sa nu ramanen fara”, cumparam, cumparam, cumparam!
Ce cumparam de sarbatori?
Mancare si bautura. Niciodata nu este suficienta mancarea si bautura pe care le cumparam de sarbatori. Ne gandim sa nu ramanem fara ceva in acele maxim 2 zile in care majoritatea magazinelor sunt inchise. Posibilitatea aceasta de a ramane fara ceva ne determina sa ne facem stocuri de produse, sa cumparam mai mult decat avem nevoie in mod real.
Haine. Trebuie sa avem ceva nou si frumos de sarbatori. O bluzita, o rochita, ceva, orice! Poate iesim la un club, ne vedem cu prietenii si nu mai avem cu ce sa ne imbracam. Dulapul este plin, dar noi vrem o bluza noua cu care sa impresionam pe cineva de sarbatori.
Jucarii sau alte cadouri. De sarbatori vine Iepurasul, vine Mos Craciun sau se mai gaseste cine sa vina si nu poate sa vina cu mana goala, nu-i asa? Sau cu un cadou mai mic si mai rezonabil? Nu, trebuie sa vina cu unul mare si scump, eventual cu mai multe si mai scumpe. Cu cat mai scumpe, cu atat mai bine...
Cum facem cumparaturi in mod inteligent de Sarbatori?
De fapt, de sarbatori vrem sa ne simtim bine si acesta este principalul motiv pentru care cheltuim mai mult decat este necesar. Toate bune si frumoase, insa problema apare cand se termina sarbatorile, ne dam seama ca portofelele noastre sunt goale si ca mai e mult pana la urmatorul salariu . Atunci ne apuca o depresie ingrozitoare si ce facem? Mergem la banca sa luam un credit pentru mai multe cumparaturi....
Si totusi, ca sa nu patim asa, am putea incerca sa ne facem cumparaturile intr-un mod inteligent. Asta inseamna sa respectam cateva reguli simple, printre care:
1. Nu lasa cumparaturile pe ultima suta de metri. Aceasta este prima regula de care trebuie sa tinem cont si este mai mult valabila pentru cadourile pe care intentionam sa le cumparam. Se stie ca atunci cand facem cumparaturi sub presiunea timpului, tindem sa cumparam orice, la orice pret. In schimb, daca facem cumparaturi din timp, avem timp sa ne gandim mai bine si poate avem si sansa sa gasim produse la reduceri.
2. Lista este sfanta. Fa din timp o lista cu tot ce ai nevoie si nu te abate de la ea. Cand stabilesti produsele de adaugat pe lista, gandeste-te bine si incearca sa faci diferenta intre nevoi si dorinte. Pe primele locuri trebuie sa se regaseasca nevoile si apoi, in limita unui buget ai voie sa adaugi si cateva produse pentru rasfatul personal.
3. Evita mall-urile. Fa cumparaturi pe internet si sub nici o forma nu te du in mall-uri. Tentatiile sunt uriase si cu toata lista ta, este imposibil sa nu te abati de la reguli. Nici cei mai cumpatati dintre voi nu vor rezista pe deplin atractiilor de la mall. Daca faci cumparaturi online, cu lista in fata, ai sansa sa compari preturile produselor si sa faci in final cea mai buna alegere.
4. Atentie mare la produsele de brand. Exista produse ”no name” care pot fi la fel de bune din punct de vedere al calitatii ca si cele de brand. Daca un produs este de firma si este mai scump, nu inseamna automat ca este mai bun. Pentru cel de firma tu platesti costurile cu publicitatea si marketingul firmei respective, platesti team-building-urile angajatilor lor, deplasarile in interes de serviciu, etc. Asadar mai bine sa cautam si sa cumparam calitatea, chiar daca pe produs nu scrie Nike sau Michael Kors.
5. Fii cumpatat si nu cumpara mai multa mancare si bautura decat e necesar. Ne-am obisnuit sa facem zece mii de feluri de mancare si sa cumparam tone de bautura de frica sa nu ramanem fara. Chiar daca tindem sa exageram cu mancarea si bautura de sarbatori, de multe ori cumparam mai mult decat e necesar. Nu fa cumparaturi atunci cand ti-e foame sau ti-e pofta de ceva, limiteaza felurile de mancare pe care le faci/cumperi de sarbatori si incearca sa fii cumpatat!
6. Fa-ti program pentru diverse activitati in aer liber. Iesi afara in parc, joaca-te cu copiii, mergi cu bicileta, fa mai multe activitati si incearca sa nu stai prea mult la televizor. Chiar daca esti obosit, o activitate placuta in aer liber, alaturi de copii sau prieteni, te poate ajuta sa te relaxezi mai mult decat letargia din fata televizorului si in plus nu vei fi tentat sa-ti cumperi rontaieli si sucuri in plus.
Sarbatorile sunt un motiv excelent de a petrece timp cu cei dragi, dar de multe ori agitatia care se creaza atunci, banii care se arunca aiurea ne fac sa nu ne putem bucura la maxim de aceste zile frumoase. Asadar, avem nevoie sa ne schimbam atitudinea si sa invatam sa pretuim momentele in loc de lucrurile pe care le avem. Doar atunci vom gasi resursele si modalitatile de a cheltui banii intr-un mod mai inteligent, adica mai eficient si mai util.
Te-ar putea interesa si: Traditiile romanesti in declin - cat de profitabil mai este sa vinzi produse de artizanat!