Cum sa gestionezi stresul mai bine. 6 tehnici de pus in practica 

Cum sa gestionezi stresul mai bine. 6 tehnici de pus in practica 

Stresul e probabil singura constanta din viata noastra. Lumea este intr-o continua schimbare si miscare, insa stresul este singurul care se incapataneaza sa ramana acelasi si nu exista persoana care sa nu fi facut cunostinta cu el.

Stresul ne afecteaza pe toti, insa nu pe toti in aceeasi masura. Felul in care reusim sa gestionam impactul negativ pe care-l are stresul asupra noastra va face diferenta intre o viata de calitate si plina de realizari fata de una impovarata de griji si presarata cu probleme.

Stresul ne afecteaza judecata, ne impiedica sa luam decizii, ne imbolnaveste psihic si fizic. Nu lasa stresul sa preia controlul asupra ta, fii tu cel care il anihileaza, invatand cateva trucuri care sa te ajute sa-l gestionezi mai bine.

 

Ce anume ne provoaca stres?

 

Stresul reprezinta o stare de tensiune si este o parte normala a vietii. De obicei, cele mai comune surse externe de stres sunt banii, munca si relatiile.

Sursele interne de stres provin din presiunea pe care o exercitam asupra noastra. Aceasta presiune se creaza datorita standardelor personale pe care ni le impunem, datorita atitudinii pe care o adoptam asupra vietii, datorita valorilor, obiectivelor, nevoilor si dorintelor personale. Orice lucru sau situatie poate fi o sursa de stres. De exemplu, fricile pe care ni le formam in timpul vietii ne pot provoca un stres constant, iar complexele si frustrarile pe care le avem ne pot impiedica sa ne dezvoltam asa cum ne-am dori.

Gandurile negative, obiceiurile proaste si atitudinea pesimista asupra vietii poate provoca un stres urias in viata noastra. Ne punem singuri bete in roate cu atitudinea si gandurile negative, iar aceasta abordare este cum nu se poate mai distructiva si mai stresanta.

Atunci cand suntem stresati, corpul nostru reactioneaza atat la nivel mental, cat si din punct de vedere fizic. Este posibil sa avem probleme cu somnul, sa ne pierdem pofta de mancare sau sa ne pierdem interesul pentru activitatile zilnice. S-ar putea sa devenim iritați, sa avem dureri de cap sau de stomac sau sa plangem mai usor. Daca nu este gestionat corect, stresul poate avea efecte devastatoare asupra vietii si starii noastre de bine.

 

Cum putem gestiona stresul intr-un mod pozitiv?

 

Unele persoane pot avea rezultate extrem de bune in cele mai stresante si tensionate situatii. Prin urmare, stresul, pe o perioada extrem de scurta, poate fi benefic, pentru ca ne incarca cu adrenalina, ne da energie si ne poate ajuta sa gasim solutii mai rapid. Si totusi, e bine sa nu exageram cu stresul, pentru ca ce e prea mult, strica!

Daca suntem in mod constant supusi unei presiuni, efectele stresului vor fi doar negative. Iata ce poti face pentru a gestiona mai bine situatiile stresante si sa te bucuri mai mult de viata:

 

1. Incearca sa te cunosti mai bine si acorda-ti mai multa ingaduinta

 

Afla cat mai multe lucruri despre tine. Vezi care-ti sunt punctele forte, ce iti place sa faci si ce nu-ti place, ce este sau nu important pentru tine. Cu cat devii mai constient de tine insuti, cu atat vei putea identifica mai repede lucrurile care te streseaza si vei invata sa le gestionezi mai bine.

Accepta-ti punctele slabe si nu mai incerca sa fii perfect. Fiecare avem calitati si defecte, accepta-te asa cum esti si acorda-ti un pic mai multa ingaduinta. Nu mai incerca sa te compari cu altii, fiecare are ritmul si drumul sau.

 

2. Gaseste-ti singur motivatia

 

Motivatia este extrem de importanta. Trebuie sa-ti doresti sa elimini stresul din viata ta si sa incerci sa vezi clar beneficiile pe care ti le-ar putea aduce o viata cu mai putin stres. Scrie pe o foaie de hartie cateva din aceste beneficii si lipeste-le in cel mai vizibil loc din casa. Notate pe hartie si vizualizate in fiecare zi, ele ti se vor imprima mai usor in subconstient si te vor ajuta sa te motivezi in asa fel incat sa faci tot posibilul sa scapi de stres.

3. Fa sport regulat

 

 

Nu poti face fata stresului daca nu esti ok din punct de vedere fizic. Sportul te ajuta atat din punct de vedere fizic (iti intareste organismul astfel incat sa faca fata stresului), cat si din punct de vedere mental (gandesti mai clar, te relaxezi si esti mai optimist).

 

4. Invata tehnici de relaxare

 

Cercetarile psihologilor au demonstrat ca tehnicile de relaxare si meditatie, practicate zilnic, pot modifica caile neuronale ale creierului, facandu-l mai rezistent la stres.

Ai grija sa te odihnesti si sa dormi suficient. Corpul tau are nevoie de timp pentru a se reface in urma evenimentelor stresante, asadar ai putea incerca anumite tehnici de relaxare si respiratie. Vei fi mereu confruntat cu momente de stres in viata ta, dar daca reusesti sa-ti relaxezi si sa-ti calmezi mintea, vei oferi corpului tau timpul necesar pentru a se recupera.

 

5. Petrece mai mult timp cu oamenii optimisti

 

Rasul si veselia sunt molipsitoare. La fel si tristetea si negativismul. Ce alegi: sa stai in preajma unor oameni optimisti si plini de viata sau sa petreci timp cu oameni incruntati si suparati pe viata in general? Amandoua categoriile de persoane iti pot oferi din energia lor, depinde de tine ce alegi: energia pozitiva sau negativa?

Inainte de a alege, gandeste-te ca rasul cu voce tare si zambetul cu gura pana la urechi reprezinta modalitati excelente de a gestiona nivelul de stres din viata. Cu cat razi mai mult, cu atat calitatea vietii va fi mai buna!

 

6. Fii recunoscator

 

Nu uita niciodata cat de multe realizari ai. Familia, cariera, sanatatea, toate acestea sunt lucruri pe care trebuie sa inveti sa le apreciezi. Nu uita sa fii recunoscator pentru ceea ce ai realizat, pentru ca este cea mai buna metoda de a te mentine conectat la prezent si sa-ti mentii optimismul pentru viitor. Orice s-ar intampla in viata ta, intotdeauna s-ar putea sa fie mai rau. Fii bucuros pentru ce ai reusit sa faci pana in momentul de fata, iar acest lucru iti va da puterea sa realizezi mai multe in viitor.

Concluzie

Singura persoana care este responsabila pentru viata ta esti TU. Depinde doar de tine cum alegi sa-ti traiesti viata si depinde doar de tine sa reusesti sa controlezi stresul din viata ta. Pune in aplicare aceste principii daca vrei o viata incununata de succes, cu mai multe impliniri, realizari, dar si bucurii.

Te-ar putea interesa si: Trucuri care te ajuta sa-ti simplifici viata si sa fii fericit