Traim intr-o lume competitiva si toate relatiile, toate activitatile noastre se construiesc pe baza unor negocieri. Fie ca esti in cautarea unui loc de munca, a unui colaborator sau partener de afaceri, in ziua de azi trebuie sa stii sa negociezi. Greselile te costa, dar greselile te si invata. Important este sa perseverezi si sa intelegi ca o negociere are succes doar atunci cand ambii parteneri au ceva de castigat.
Sunt nenumarate tehnici de negociere, reguli si tactici pe care trebuie sa le inveti pentru a deprinde aceasta arta. Insa daca stapanesti bine cateva subtilitati ale negocierii, ai toate sansele sa devii un bun negociator.
Mai jos gasesti 10 tactici esentiale de pus in practica:
1. Cunoaste-ti ”adversarul”
Nu pleca la drum fara o mica analiza. Trebuie sa stii ceva despre cel cu care negociezi. Daca vrei o marire de salariu, trebuie sa stii cum sa-l abordezi pe seful tau, ce atitudine sa adopti, cand e perioada propice pentru a-l aborda etc. La fel, daca este vorba despre un interviu, trebuie sa pui cat mai multe intrebari despre jobul respectiv, sa stii ce salarii sunt in domeniul in care este jobul, etc. Ideea este ca, indiferent de tipul de negociere, cunoasterea celuilalt negociator te va ajuta sa-ti stabilesti o strategie mai buna, mai eficienta.
2. Devino expert in limbajul non-verbal
Limbajul corpului este nemaipomenit de important. Trebuie sa inveti sa ”citesti” oamenii dupa felul in care strang mana, dupa modul in care se prezinta, ticurile si gesticularile pe care le fac etc. Corpul iti poate spune multe despre persoana respectiva si te ajuta sa stii cum sa-l abordezi in timpul negocierii. Iti poti da imediat seama daca are emotii, daca ascunde ceva sau daca e pregatit sa faca vreo concesie.
3. Ia lectii de vorbire in public
Cursurile de vorbit in public te pot ajuta enorm in cursul unei negocieri. Inveti cum sa vorbesti, iti exersezi inflexiunile vocii si inveti sa-ti stapanesti emotiile. Daca esti o persoana mai timida, mai introvertita si fara prea multa incredere in tine, atunci este absolut OBLIGATORIU sa urmezi niste cursuri de vorbit in public. Prin exercitii vei invata sa nu te mai simti judecat, evaluat si sa faci abstractie de faptul ca toti ochii sunt pe tine. Cu alte cuvinte, vei dobandi mai multa incredere in tine, acea abilitate fara de care nu ai nici o sansa in sala de negociere!
4. Nu lua nimic personal
Suntem fiinte rationale, insa in primul rand suntem fiinte emotionale. Avem simpatii si antipatii, avem orgolii si vulnerabilitati, iar sentimentele si emotiile noastre sunt responsabile in mare parte pentru deciziile pe care le luam in fiecare zi. Intr-o negociere, trebuie sa incerci sa te detasezi emotional si sa nu iei nimic personal. Chiar daca nu suntem de acord cu atitudinea, ideile si comportamentul celui cu care negociem, daca raspundem la rau cu rau, nu are cum sa iasa ceva bun din asta. Pe de alta parte, trebuie sa ai grija cu cine te aliezi si cu cine faci afaceri/colaborezi. Daca nu sunteti pe aceeasi lungime de unda, s-ar putea ca relatia de business sa nu functioneze pe termen lung.
5. Nu fii agresiv!
Negocierea nu trebuie sa fie un atac la persoana, este doar o forma de business. Ai incredere in tine, dar nu fii arogant. Fii politicos si respecta-ti oponentul. Nimeni nu vrea sa colaboreze cu oameni care nu își pot stăpâni reactiile.
6. Stabileste-ti dinainte ce concesii esti pregatit sa faci
Intr-o negociere trebuie sa dai, ca sa si primesti. O negociere a avut succes in momentul in care toti participantii au plecat de la masa multumiti, primind ceva din ceea ce au cerut. Asadar, inainte de intalnire trebuie sa te gandesti la ce esti pregatit sa renunti si ce vrei sa primesti la schimb.
7. Asculta, asculta, asculta. Si apoi pune intrebari!
Multi negociatori cred ca daca vorbesc non-stop au mai multe sanse de a inchide negocierea in favoarea lor. Insa cei mai de succes negociatori sunt cei care stiu sa asculte si sa puna multe intrebari. Poti afla foarte multe despre celalalt negociator punand intrebari si ascultand cu atentie ce are de spus. Asa vei afla ce este dispus sa lase si ce nu, ii vei intelege mai bine rationamentul si te va ajuta sa iei cele mai bune decizii.
8. Preia initiativa
De multe ori, cel care preia initiativa este si cel care detine controlul intr-o negociere. Fii flexibil, arata-i partii opuse ca esti pregatit sa dai, dar sa si primesti ceva la schimb. In multe cazuri, cel care face oferta sau lanseaza cererea primul va avea de castigat, pentru ca negocierea va continua pornind de la termenii lansati de primul negociator.
9. Fii creativ in gasirea de solutii
Chiar daca negocierile sunt competitive si cei doi competitori se gasesc pe pozitii diferite, exista situatii cand cei doi pot colabora pentru a gasi solutii la barierele care apar intr-o negociere. Daca nu poti renunta la ceva ce vrea oponentul, poti incerca sa-i oferi ceva la schimb. Explica de ce este important, atat pentru tine, cat si pentru oponent, o anumita solutie. Este nevoie si de colaborare pentru a ajunge la termeni favorabili intr-o negociere.
10. Foloseste-te de puterea zambetului!
O persoana care zambeste are mai multe sanse sa obtina ceea ce-si doreste. O astfel de persoana este mai placuta si inspira mai multa incredere decat o persoana incruntata. Daca adaugi zambetului si un simt al umorului dezvoltat, atunci ai numai de castigat. Nu exagera insa cu glumele, poti da dovada de neseriozitate.
Mult succes in negocieri!
Te-ar putea interesa si: Cei mai multi angajati nu trec cel mai simplu test al interviului de angajare!