“Mi-a fost imposibil sa obtin un job, nu gasesc nimic”, mi-a spus o doamna pe care am intalnit-o recent la masa. Desi a trebuit sa o consolez, simtul ratiunii mi-a spus ca nu exista imposibil si acel “nimic” pe care il tot invoca. Doar ca nu gasise ce cauta. Pe masura ce am incurajat-o sa ramana proactiva, nu am putut sa nu imi pun problema daca modul ei de gandire nu ii limita si lumea.
Cuvintele pe care le spui sunt puternice. Reusesc sa iti creeze noi posibilitati sau sa le anuleze. Au puterea de a construi relatii sau sa le strice. Si ii pot motiva pe oameni sau trage inapoi.
Deseori, nu realizam cat impact pot avea cuvintele, atat asupra noastra, cat si a celorlalti. Daca am constientiza, ne-am plange mai putin si ne-am incuraja mai mult. De asemenea, discursurile ar fi mai sarace in exprimari de genul: “Este imposibil sa...” ,“Nu sunt bun la...”, structuri care ne anuleaza puterea si elanul, limitandu-ne si viitorul.
Psihologii au descoperit ca subconstientul nostru interpreteaza tot ceea ce ne spunem. Cuvintele care ne ies pe gura creioneaza si universul in care locuim. De aceea, este bine sa fim foarte atenti la limbajul pe care il folosim.
Mediul tau este influentat de cuvintele pe care le folosesti. Cand folosesti un limbaj pozitiv despre tine si abilitatile tale de a invata, de a obtine obiective, aceasta atitudine se reflecta si in exterior. Cand afirmi lucruri care vorbesc despre incompetenta, anxietate, pesimism, atunci realitatea ti se transforma in acest mod negativ. In timp, lumea ti se va oglindi prin cuvinte si actiuni pe masura.
Poti obtine mai multe lucruri daca te mobilizezi si folosesti un limbaj dinamic si pozitiv:
1. Vorbeste despre posibilitati
Axeaza-te pe lucrurile care vrei sa le obtii, nu pe ce nu poti realiza sau esecurile. De exemplu:
- daca vrei mai mult timp, vorbeste despre lucrurile importante pe care le vei programa zilnic, saptamanal si anual. Nu vorbi despre cat de ocupat esti!
- daca vrei sa ai mai mult succes, vorbeste despre aspiratii si cum vei munci sa le transformi in realitate (nu vorbi despre cat de mari sunt problemele tale)
- daca vrei mai multa putere si influenta, vorbeste despre cum vei folosi inflenta obtinuta (nu vorbi despre cum nimeni nu te ia in serios)
2. Nu “incerca” sa faci ceva
Daca Kennedy ar fi spus “Hai sa incercam sa trimitem un om pe Luna”, probabil ca tot am incerca.
Verbul “a incerca” propaga neincredere si ezitare. Cand spui “vom face” iti promiti tie si oamenilor ca vei realiza actiunea propusa.
3. Niciodata nu spune niciodata
Pana cand Roger Bannister a reusit sa alerge o mila in mai putin de 4 minute, in anul 1954, s-a crezut ca este o imposibilitate a corpului uman. Asa ca putini oameni s-au chinuit sa testeze aceasta limita. Dar abia la sase saptamani de la reusita, John Landy i-a batut recordul cu o secunda.
Multi dintre noi nici nu stim ce este posibil sau nu. Tocmai de aceea, cuvinte ca “imposibil” sau “niciodata” ne ingusteaza limitele si lumea in mod eronat.
4. Nu iti cere scuze pentru o opinie
Se pare ca femeile sunt de patru ori mai dispuse decat barbatii sa renunte la o opinie personala
Cand renunti la un punct de vedere nu ajuti pe nimeni si, mai ales, nici pe tine.
5. Fereste-te de etichete
De exemplu, daca uneori esti lenes nu inseamna ca nu ai optiunea de a nu mai fi lenes. Iar daca ai esuat la ceva, nu inseamna ca esti o persoana ratata. Schimbarea este o optiune umana si necesara pentru evolutia personala!
Neurostiinta a descoperit ca ne putem schimba obiceiurile si sa dam un impuls creierului pentru a functiona pozitiv. Limbajul ne poate ajuta sa devenim persoane mai bune si increzatoare.
Ai grija ce cuvinte folosesti si cum iti evaluezi viata!
Sursa: Success.com
Autor: Margie Warrell
Traducere: Diana Petroiu