Creșterile de prețuri vor înregistra în luna iulie un nou record al tuturor timpurilor în zona euro, rata anuală a inflației urmând să ajungă aproape de 9%.
Avansul inflației este peste estimările analiștilor economici, care așteaptă acum de la BCE să vină cu noi măsuri de majorare a dobânzilor.
Tot mai multe instituții de prognoză economică atrag atenția că recesiunea în zona euro este inevitabilă, pe fondul inflației scăpate de sub control.
Majorare peste așteptări
Rata anuală a inflației va ajunge la 8,9% în zona euro, în iulie 2022, peste valoarea de 8,6% consemnată în iulie, arată estimările Eurostat.
Principalele componente care au adus o nouă explozie a prețurilor sunt din nou energia (scumpire de 39,7%, față 42% în iunie), alimentele, alcoolul și tutunul (avans de 9,8%, față de 8,9% în iunie), bunurile industriale non-energie (4,5%, în comparație cu 4,3% în iunie), respectiv serviciile:(plus 3,7%, față de plus 3,4% în iunie).
Țările baltice rămân membrele zonei euro în care inflația anuală depășește, în mod oficial, pragul de 20%: Estonia – 22,7%, Letonia – 21%, respectiv Lituania: 20,8%.
Creșteri de prețuri între 10% și 20% se vor consemna în iulie, potrivit estimărilor Eurostat, în următoarele țări: Slovacia – 12,8%, Slovenia – 11,7%, Olanda – 11,6%, Grecia – 11,5%, Spania – 10,8%, Cipru – 10,6%, Belgia – 10,4%.
Germania și Italia, principalii parteneri economici și comerciali ai României din Europa, sunt așteptate să înregistreze în iulie rate anuale ale inflației de 8,5% (în creștere, de la 8,2% în iunie), respectiv 8,4% (8,5% în iunie).
Teama de recesiune
Amintim că JPMorgan și Goldman Sachs sunt printre băncile importante care prevăd o recesiune, Goldman anunțând regresul economiei din zona euro încă din acest trimestru.
Creșterile de prețuri scăpate de sub control au determinat conducerea BCE să opereze o majorare cu jumătate de punct procentual a dobânzilor, spre surprinderea analiștilor, care anticipau o creștere de doar 25 de puncte de bază.
Cu toate acestea, nu este exclus ca BCE să decidă o nouă majorare a dobânzii de politică monetară în luna septembrie, în încercarea de a tempera inflația ajunsă la cote istorice.
Reversul acestor majorări de dobânzi este însă scumpirea finanțării și prin urmare înrăutățirea condițiilor privind creșterea economică.
Vorbind într-un interviu după reuniunea BCE din iulie, membrul Consiliului guvernatorilor Martins Kazaks a cerut o creștere ”destul de semnificativă ” la următoarea întâlnire a oficialilor pentru a stabili ratele în septembrie, scrie Bloomberg.
Pe de altă parte, șeful băncii centrale italiene, Ignazio Visco, spune că este prea devreme pentru a decide dimensiunea exactă a următoarei mișcări legată de politica monetară.
Nu ar fi prima dată când apar disensiuni între guvernatorii de bănci centrale din zona euro, adepții unor măsuri mai ample de majorare a dobânzilor lovindu-se de opoziția celor care cer moderație, pentru a nu afecta creșterea economică.