Condiții de acordare credit ipotecar – cum devii eligibil pentru bancă

Condiții de acordare credit ipotecar – cum devii eligibil pentru bancă

Condiții de acordare credit ipotecar – în prezentul articol vei descoperi criteriile care te transformă într-un client bancar eligibil pentru a obține, rapid și în cele mai avantajoase condiții, cel mai ieftin împrumut ipotecar pentru achiziționarea locuinței visurilor tale.

Procesul de acordare a unui credit ipotecar presupune o analiză complexă și amănunțită, atât a clientului, cât și a imobilului care urmează să fie achiziționat cu respectivul credit. Atunci când facem referire la un împrumut cu garanție imobiliară pe 30-35 de ani, pentru achiziționarea unei locuințe, fiecare bancă impune propriul set de condiții, iar clientul trebuie să bifeze toate criteriile pentru a fi creditat de respectiva bancă. Dar dacă nu ești eligibil pentru o bancă nu înseamnă că ești neeligibil pentru toate băncile.

Important este să identifici instituția bancară care să îndeplinească condițiile și nevoile tale, iar aceasta EXISTĂ!

În funcție de bancă, condițiile pot fi mai mult sau mai puțin flexibile. În vreme ce unele bănci sunt mai permisive, altele pot fi foarte selective, creditând doar o anumită categorie de clienți. Și tu poți întruchipa profilul debitorului ideal pentru obținerea unui credit ipotecar.

Dacă intenționezi să contractezi un credit ipotecar, iată care sunt principalele condiții de acordare credit ipotecar:

  1. Vârsta minimă pentru contractarea unui împrumut ipotecar:

Vârsta minimă este de 20 de ani, iar vârsta maximă la finalul perioadei de creditare poate fi de cel mult 65-70 de ani. Așadar, dacă la 20 de ani îndeplinești toate celelalte condiții de creditare (cuantum venit, vechime în muncă, vechime angajator actual, istoric pozitiv de creditare, etc.), atunci poți fi eligibil pentru un credit ipotecar.

Un credit ipotecar poate fi obținut pentru o perioadă de maximum 30-35 de ani, iar la finalul perioadei de creditare debitorul poate avea maximum 65-70 de ani. Pentru cazurile în care debitorii sunt mai înaintați în vâstă, adică peste 35-45 de ani, perioada de rambursare se diminuează. Adică, dacă ai 45 de ani, poți lua un credit ipotecar cu o perioadă de rambursare de maxim 20-25 de ani.

  1. Condiții de acordare credit ipotecar – categoriile de venituri eligibile:

Venitul propriu trebuie să fie dovedibil legal, cu caracter permanent. Sursele de venit trebuie să fie fiscalizate, altfel nu sunt luate în considerare sau vor fi necesare acte doveditoare.

Nu sunt acceptate pensiile pe caz de boală, indemnizațiile de handicap și/sau orice alte surse de venit care nu pot fi supuse popririi. Veniturile acceptate sunt salariile, pensiile cu caracter permanent, veniturile din dividende, veniturile din activități liberale, veniturile din activități independente, veniturile din drepturi de autor, veniturile din contracte de navigator, indemnizațiile de creștere copii, chirii și altele.

Demn de menționat este faptul că fiecare bancă are propria categorie de venituri eligibile, unele dintre ele luând în considerare doar 50% - 100% din respectiva sursă de venit lunară.

Exemplu: dacă veniturile din PFA sunt de 10.000 lei pe lună, o bancă poate să ia în considerare ca sursă de venit din PFA doar 80% din 10.000 lei, adică 8.000 lei. Totul depinde de normele interne de creditare ale băncii respective.

Sunt acceptate atât veniturile din România, cât și veniturile din străinătate pe perioadă nedeterminată.

  1. Venitul minim lunar diferă de la o bancă la alta:

Venitul minim lunar este diferit de la o bancă la alta. Venitul minim lunar poate fi stabilit per aplicant sau pe întreaga familie a aplicantului. Suma creditului este stabilită în funcție de venitul lunar și de perioada de creditare. Cu cât e mai mare venitul lunar, cu atât și suma creditului poate fi mai mare.

Venitul lunar poate avea valoarea salariului minim pe economie, însă suma creditului va fi foarte mică, posibil insuficientă pentru achiziționarea unei locuințe.

La momentul actual, pentru a putea contracta un credit ipotecar suficient de mare pentru achiziționarea unui imobil decent, venitul minim lunar ar trebui să fie de cel puțin 5.000 lei pe lună.

  1. Condiții de acordare credit ipotecar – gradul de îndatorare maxim admis:

Conform legii, gradul de îndatorare poate fi de 40% pentru cei care mai dețin un imobil în proprietate, de 45% pentru cei care NU mai dețin un imobil în proprietate și de maximum 55% pentru o anumită categorie de clienți. Așadar, contează inclusiv dacă mai ai alte proprietăți pe numele tău.

La calculul gradului de îndatorare sunt luate în considerare și alte credite sau carduri de credite pe care le mai ai în derulare. Așadar, dacă aplici pentru un ipotecar și mai ai în derulare și un credit de nevoi personale / card de credit, ratele lunare la toate produsele bancare pe care le ai sau le vei avea nu vor putea depăși 40% - 55% din valoarea venitului tău lunar.

În concluzie, pentru a te încadra la o sumă mare a creditului ipotecar trebuie să ai venituri lunare pe măsură. În anumite cazuri se recomandă optarea pentru un codebitor și/sau închiderea sau refinanțarea celorlalte produse de creditare pe care le mai ai în derulare, astfel încât să poți obține o sumă a creditului ipotecar cât mai aproape de nevoile tale.

  1. Avansul MINIM pentru a obține creditul ipotecar:

Avansul standard este de cel puțin 15% dacă nu mai ai un imobil în proprietate. Dacă mai deții un imobil pe numele tău, atunci avansul este de minum 25%. Acest lucru înseamnă că banca îți va acorda o sumă a creditului care NU poate depăși procentul de 75% - 85% din prețul de achiziție al imobilului.

  1. Condiții de acordare credit ipotecar – istoricul de creditare este foarte important:

Istoricul de creditare trebuie să fie unul pozitiv. Dacă ai avut în trecut credite și le-ai achitat la timp sau în avans, nu ai înregistrat întârzieri și/sau restanțe, nu ai avut popriri pe venituri, atunci ai încă o bilă albă care se adaugă la eligibilitatea ta pentru un credit ipotecar.

De regulă, băncile nu acordă credite ipotecare persoanelor care figurează cu istoric negativ în Biroul de Credit.

Iar dacă nu ai deloc istoric de creditare, se găsesc soluții de finanțare și pentru această situație.

  1. Vechime în muncă OBLIGATORIE:

Pentru a fi eligibil pentru un credit ipotecar, un debitor trebuie să aibă cel puțin 1 an vechime în muncă fără întreruperi și cel puțin 3-6 luni la actualul angajator.

  1. Caracteristicile angajatorului și domeniul de activitate:

Contează domeniul de activitate în care activezi, funcția pe care o ai, nivelul studiilor tale, precum și caracteristicile angajatorului. Băncile verifică inclusiv angajatorul, vechimea lui în piață, cifra de afaceri, numărul de angajați și alte aspecte precum achitarea contribuțiilor la stat.

De exemplu, nu sunt creditate persoane care activează în industria jocurilor de noroc, armament, servicii și/sau produse pentru adulți și altele.

Profilul debitorului ideal și clasa de risc în care este încadrată respectiva persoană sunt stabilite în funcție de aspectele enumerate la punctele anterioare. Cu cât e mai ridicată clasa de risc, cu atât șansele de eligibilitate scad.

  1. Caracteristicile imobilului care urmează a fi achiziționat prin credit:

Chiar dacă un client este eligibil pentru un credit ipotecar din toate punctele de vedere, demn de știut este faptul că și imobilul trebuie să îndeplinească anumite standarde pentru a fi considerat o garanție demnă pentru creditul ipotecar.

De exemplu, nu sunt acceptate locuințele cu risc seismic sau care nu sunt racordate la energie electrică și/sau energie termică și/sau racordate la rețeaua de apă și canalizare. Anumite bănci nu vor imobile mai vechi de un anumit număr de ani, alte bănci acceptă doar imobile care aparțin dintr-o clasă energetică superioară și așa mai departe.

Cum poți obține, GARANTAT, cel mai avantajos credit ipotecar?

Calea cea mai sigură, mai scurtă și mai rapidă către creditul ipotecar ideal este prin biroul brokerului de credite. La brokerul de credite bifezi toate condițiile de acordare credit ipotecar! Apelezi la un broker de credite profesionist, autozitat de ANPC, iar acesta te ajută GRATUIT să obții de la banca potrivită cel mai ieftin credit ipotecar pentru tine.

De exemplu, la brokerul de credite AVBS găsești toate băncile într-un singur loc! Astfel, nu mai e nevoie să alergi din bancă în bancă pentru a afla cea mai bună ofertă, ci AVBS îți identifică exact instituția financiară care se pliează cel mai bine pe condițiile și nevoile tale de finanțare, apoi se ocupă de întocmirea dosarului tău de credit, îl depune la banca aleasă și îți rămâne alături până la obținerea creditului ipotecar.

Serviciile AVBS Credit sunt 100% GRATUITE, nu plătești niciun ban pentru ajutorul specializat pe care ți-l acordă brokerul de credite. În portofoliul AVBS se regăsesc cele mai ieftine credite ipotecareși cele mai bune credite bancare, în lei sau în euro, atât cu dobânzi variabile, cât și fixe sau mixte.

Vrei să fii DIN START eligibil pentru un credit ipotecar? Contactează un broker de credite AVBS!

Brokerii AVBS se află în peste 20 de orașe din România, pentru mai multe detalii în privința obținerii unui credit ipotecar ieftin, poți intra pe avbs.ro sau poți suna la numărul de telefon 021 230 43 43 (apel cu tarif normal, număr apelabil de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 17:00).