Competitia la job. Posibilitate de evolutie sau drum spre esec?

Competitia la job. Posibilitate de evolutie sau drum spre esec?

Competitia la job nu este un subiect tabu. Este cat se poate de reala si… de intalnita. Daca in timp ce unele companii privesc competitia ca o tehnica de crestere a productivitatii, adevarul este, spun psihologii, ca poate cauza stres si anxietate in randul angajatilor. Este mai mult decat indicat sa fii un angajat model, insa lupta continua cu ceilalti colegi nu aduce intotdeauna rezultatele cele mai bune.

Imagineaza-ti doar ca sefii tai organizeaza o sedinta in care recunosc meritele unor colegi si arata cu degetul spre rezultatele mai putin favorabile obtinute de tine. Sau imagineaza-ti ca unii colegi de birou fac tot posibilul sa fie mereu cu un pas in fata, fara sa tina cont de bunastarea colectivului. Destul de neplacut, nu?

Ce poti sa faci in cazul in care te confrunti cu competitia la job? Incearca pe cat mai mult posibil sa ignori orice rivalitate si… ai ghicit, sa te concentrezi asupra sarcinilor pe care le ai.

 

Competitia la job – posibilitate de evolutie sau drum spre esec?

 

Asa cum spuneam anterior, unele companii privesc competitia ca o tehnica de crestere a productivitatii, deoarece angajatii sunt mai motivati si au rezultate mai bune in momentul in care urmaresc sa fie mai buni decat ceilalti.

Cu toate acestea, nu putem afirma ca aceasta conceptie este una corecta, pentru ca neplacerile se tin lant, se creeaza haos, apar foarte multe situatii neasteptate sau angajatii isi pierd treptat interesul fata de job pe masura ce rezultatele pe care le obtin nu sunt pe masura asteptarilor. Asadar, competitia la job este mai degraba un drum spre esec, insa acest lucru poate fi observat doar in timp. Sigur ca la inceput poate fi antrenant si motivant, insa competitia la job nu este cea mai buna solutie.

Mai mult decat atat, in cazul in care te confrunti cu aceasta situatie, cel mai bine este sa eviti orice rivalitate. Cum? Iata mai jos cateva sfaturi pe care le poti pune in practica:

 

1. Evalueaza “campul de lupta”

 

Observa-ti colegii si incearca sa nu-i consideri rivalii tai. Evita sa te compari cu ei si, mai degraba, incearca sa observi ce calitati au, cum reusesc sa duca la indeplinire unele sarcini sau ce metode de lucru au. Recunoaste-le meritele si nu ezita sa afirmi public daca observi ca un coleg sau o colega este mai competent/a decat tine. Sunt sanse foarte mari ca si ei sa faca acelasi lucru, iar “campul de lupta” se va transforma treptat intr-un teritoriu prietenos. Mai mult decat atat, o echipa bine inchegata, care coopereaza si colaboreaza, va aduce intotdeauna rezultate mult mai bune intr-o companie.

 

2. Identifica-ti pozitia in firma

 

Nu mai privi orice situatie intr-un mod negativ si nu te mai compara cu ceilalti colegi. Odata ce ai identificat ce competente si calitati au, pasul urmator este sa iti identifici pozitia in firma. Reflecta asupra activitatii pe care o desfasori si incearca sa descoperi care sunt lucrurile pe care le faci cel mai bine. Nu trebuie sa ii cel mai bun/cea mai buna din firma, ci este suficient sa fii cel mai bun/cea mai buna in ceea ce faci. Poate ca ai abilitati de comunicare sau poate ca iti este usor sa lucrezi cu baze de date si sa faci diferite analize. Indiferent care sunt acele lucruri pe care le faci cel mai bine, tine cont de ele si concentreaza-te asupra lor. Acest truc te va ajuta sa elimini competitia, deoarece nu te vei mai gandi la colegii tai ca fiind rivali si te vei concentra asupra sarcinilor care tin de exclusiv de tine.

 

 

3. Nu te stresa in privinta timpului

 

Stresul nu aduce nimic bun. Nici in viata personala, nici in viata profesionala. Cu cat vei gasi mai multe motive sa iti faci griji, cu atat vei sta mai mult pe loc. Mai mult decat atat, daca te gandesti periodic ca nu esti suficient de competent/a, iti faci griji in privina sarcinilor pe care le ai sau mereu te stresezi in privinta timpului, vei face foarte multe greseli, iar progresul tau va fi zero sau aproape de zero. Timpul poate fi cel mai bun aliat, dar si cel mai periculos dusman. Depinde foarte mult cum privesti si analizezi situatia in care te afli. Ce poti sa faci? Chiar daca simti ca esti in competitie cu ceilalti colegi, nu te stresa in privinta timpului. Desigur, acest lucru nu inseamna sa procrastinezi, ci inseamna sa iti organizezi timpul si sarcinile astfel incat sa obtii rezultate bune.

 

4. Urmareste-ti obiectivele

 

Inainte sa te pierzi in foarte multe detalii sau sa te implici in activitati care nu sunt nici productive, nici de succes, incearca sa afli care sunt motivele pentru care ai ramas in urma, de ce nu ai reusit sa avansezi in firma sau de ce unii colegi reusesc sa fie (aproape) mereu mai buni decat tine. Astfel, vei putea sa iti setezi obiective pe termen lung, care te vor ajuta sa vezi mai bine ce trebuie sa faci. Obiectivele pe termen scurt te vor ajuta sa atingi mai usor obiectivele care sunt cu adevarat importante. In plus, aceasta tehnica te va ajuta sa iti gasesti motivatia la job, sa fii mai atent/a si sa iei decizii mai bune.

Te-ar putea interesa si: Ce fac oamenii relaxati la birou si tu nu!