Romanii nu au nevoie de doctori, ei se trateaza singuri. Fiecare e doctor pentru sine si isi gestioneaza singur problemele uzuale de sanatate, fara a apela la interventia profesionistilor din sanatate. Medicamente pentru afectiuni usoare precum gripa si raceala sunt disponibile din abundenta pe rafturile farmaciilor, ceea ce faciliteaza auto-tratarea cu medicamente obtinute fara prescriptie medicala. Publicitatea excesiva din media creeaza o nevoie continua, iar pe fondul unei vieti sedentare, cu o alimentatie nesanatoasa si fara sport, romanii devin consumatori din ce in ce mai mari de medicamente.
Companiile farmaceutice profita de pe urma cresterii cererii de medicamente si isi dezvolta constant capacitatile de productie, marindu-si veniturile si profiturile in fiecare an. Iata cat au castigat in 2018 cei mai importanti jucatori de pe piata produselor farmaceutice de la noi din tara.
Top 3 companii producatoare de medicamente din Romania
Cea mai mare companie producatoare de medicamente din Romania in 2018 a fost Terapia SA, cu o valoare a cifrei de afaceri de 730.1 milioane de RON si urmata la mare distanta de Zentiva SA si Biofarm SA. Daca din punct de vedere al cifrei de afaceri, liderul detasat al clasamentului este Terapia, cand vorbim de profit, situatia se schimba, aceasta facand rocada cu Zentiva. Profitul obtinut de Zentiva in 2018 este considerabil mai mare (cu 79.7% fata de Terapia), asa cum arata cifrele din imaginile de mai jos.
TERAPIA SA (Sun Pharma)
Terapia SA este reprezentanta in Romania a companiei Sun Pharma, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume. Fondata in 1983 in Mumbai, India, Sun Pharma este astazi prezenta in peste 150 de tari in toate cele 5 continente ale lumii si produce medicamente pentru tratarea unor boli cardiologice, psihiatrice si neurologice, dar si gastro-enterologice si diabet. Cea mai mare piata de desfacere a companiei (in proportie de peste 70% ) se afla in Statele Unite ale Americii, iar medicamentele Sun Pharma sunt produse in 45 de unitati de productie din lume.
Prezenta in Romania a companiei Sun Pharma dateaza din 2015 cand aceasta a achizitionat Terapia SA, compania din Cluj-Napoca care produce cunoscutul medicament romanesc Faringosept. Astazi, Terapia sia- dezvoltat portofoliul de produse, fabricand si alte medicamente precum Aspacardin, Artroflex, Paduden sau Aspenter. Compania nu se limiteaza doar la fabricarea produselor farmaceutice, infiintand si un centru de bioechivalenta, destinat efectuarii si desfasurarii studiilor clinice de bioechivalenta/biodisponibilitate.
In ceea ce priveste situatia financiara, lucrurile stau foarte bine pentru compania din Cluj, Terapia mentinandu-si rata ascendenta a cifrei de afaceri din ultimii ani. Astfel, in 2018 compania a inregistrat o cifra de afaceri de 730.1 milioane de RON, cu 8.8% mai mult fata de anul anterior. Aceasta valoare claseaza Terapia pe locul intai in topul companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, avand o diferenta semnificativa fata de ceilalti competitori ai sai.
Din punct de vedere al profitului, daca in 2017 Terapia a inregistrat o scadere, in 2018 compania a reusit sa se redreseze si sa obtina o crestere cu 10.7% fata de anul precedent, insa nu suficient cat sa-si surclaseze competitorul, pe Zentiva. Astfel, valoarea profitului realizat de Terapia SA in 2018 a fost de 146.1 milioane de RON.
ZENTIVA SA
Zentiva SA este o companie internationala cu sediul in Praga, Cehia si are o prezenta in 25 de piete din Europa. In Romania a intrat in 2005, cand a achizitionat compania Sicomed SA, principala companie de medicamente generice din acel moment din Romania. Dupa 14 ani de prezenta pe piata romaneasca, Zentiva este astazi unul dintre cei mai mari producatori de produse farmaceutice de la noi din tara. Prin fabricile sale, Zentiva produce medicamente generice pentru boli cardiovasculare, sistemul nervos central afectiuni gastro-intestinale, boli ale sangelui, endocrinologie si multe altele.
In ultimii ani, pe fondul cresterii cererii de medicamente, Zentiva a investit serios pentru a-si mari capacitatile de productie, achizitionand noi fabrici sau dezvoltandu-si unitatile de productie deja existente. Afacerile companiei au crescut constant in ultimii ani, ajungand in 2018 sa inregistreze o cifra de afaceri de 461.4 milioane de RON, cu 0.67% mai mult fata de anul precedent.
Daca in ultimul an cresterea cifrei de afaceri a fost insesizabila, nu acelasi lucru se poate spune si despre profitul companiei din 2018. In acest an, valoarea profitului aproape s-a triplat, ajungand la suma de 262.6 milioane de RON. Considerabila crestere a profitului se datoreaza separarii de Sanofi, fostul actionar majoritar al companiei. In octombrie 2018 a fost finalizat procesul prin care Zentiva a devenit companie independenta, cu ajutorul fondului de investitii Advent International.
BIOFARM SA
Fondata in 1921, Biofarm SA este al treilea mare jucator de pe piata produselor farmaceutice din Romania, aflat la mare distanta fata de primii doi, Terapia SA si Zentiva SA. In fabrica de la Cluj-Napoca sunt produse medicamente care sunt exportate in 10 tari precum Armenia, Azerbaijan, Belarus, Kazahstan, Lituania, Republica Moldova, Mongolia, Rusia, Ucraina si Ungaria. Portofoliul Biofarm cuprinde in prezent peste 600 de medicamente care acopera peste 61 de arii terapeutice.
Pe fondul unei cresteri a pietei produselor farmaceutice, Biofarm SA s-a dezvoltat constant, crescandu-si vanzarile in fiecare an. In 2018 cifra de afaceri a companiei a crescut cu 8.2%, ajungand la valoarea de 184.2 milioane de RON.
Trendul ascendent a fost mentinut si in ceea ce priveste valoarea profitului, acesta crescand in 2018 cu 6.6% fata de anul precedent.
Piata romaneasca de medicamente este in continua crestere, iar romanii cumpara tot mai multe medicamente in fiecare an. Cifrele sunt imbucuratoare si optimiste privite din perspectiva companiilor farmaceutice, insa nu aduc deloc vesti bune in cazul in care dorim sa determinam starea de sanatate a romanilor.
Te-ar putea interesa si: Ce succes au clinicile de chirurgie estetica din Romania?
RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Instagram, Twitter, sau LinkedIN