Charles Handy: Managementul vietii

Charles Handy: Managementul vietii

Charles Handy a fost prezent pe 3 noiembrie, la HR Innovation Conference, conferinta nationala a HR Club. Laitmotivul fiind si noua sa carte, “The Second Curve”, adica “A doua curba”, care a fost tradusa si lansata si in Romania pe 1 noiembrie. Un volum cu eseuri in care aplica ideea celei de-a doua curbe unei serii de probleme: de la capitalism si guvernare pana la educatie si definitia vietii bune.

“Pentru a merge inainte in multe aspecte ale vietii, nu doar in business, este necesar sa te schimbi radical, sa pornesti pe un curs nou, care va fi diferit de cel existent, inainte sa ajungi in varf. Deseori este nevoie de o noua paradigma, o noua curba, care sa adopte o alta perspectiva asupra viitorului si al business-ului tau”, a declarat Charles Handy, definit drept unul dintre cei mai mari ganditori ai ultimelor decenii.

Linia tuturor lucrurilor umane

Curba sigmoidala este un concept matematic. Folosita ca metafora, aceasta reprezinta o expresie familiara pentru multe concepte. Expresiile si fac referire la aceasta curba sigmoidala si multe afaceri o folosesc atunci cand fac proiectii despre viitor. Insa nu este mereu luat in calcul faptul ca reprezinta mult mai mult decat acest lucru. Reprezinta linia tuturor lucrurilor umane, a propriilor noastre vieti, a organizatiilor si a afacerilor, a guvernelor, imperiilor si aliantelor, a democratiei efective si a multelor si variatelor sale institutii. In fiecare caz exista sau a existat o perioada initiala de investitii – fie ca au fost financiare, educationale (in cazul propriilor noastre vieti) sau de incercare si experimentare –, o perioada in care eforturile depuse depasesc rezultatele, atunci cand linia S-ului merge in jos. Mai multe investitii decat profituri.

Apoi, pe masura ce rezultatele incep sa iasa la suprafata, iar indiciile de progres apar, linia urca. Daca totul merge bine, atunci linia continua sa urce, dar vine vremea cand in mod inevitabil curba ajunge in varf si incepe sa coboare. Coborarea poate fi prelungita si, de multe ori, asa este, dar uitarea asteapta la finalul acesteia. Se pare ca nu exista vreun mod de a scapa de curba sigmoidala. Singura variabila este lungimea curbei”…După ce defineste si prin viu grai ceea ce a asternut in carte, omul maiestuos urcat pe scena, Charles Handy priveste scurt spre cei aflati in sala. Totul pare simplu, dar nu e, oamenii din sala par sa il asculte relaxati pe Handy, dar e doar o impresie.

Handy tocmai incepea sa spuna cat de important este sa ne reinventam mereu, individual si colectiv, si sa gandim din timp un nou val de dezvoltare chiar in momentul in care absolut nimic nu ne anunta ca ar fi nevoie de o schimbare!

Viteza curbei pare sa se mareasca

Metamorfoza fluturelui este doar unul dintre modurile prin care Handy infatiseaza publicului aflat in sala, caracteristicile noului tip de om care se indreapta spre companii, modul in care companiile ar trebui sa lucreze cu el si asa mai departe.

“Imperiul Roman a durat 400 de ani, dar, in cele din urma, a ajuns la un sfarsit. Alte imperii au rezistat cu mult mai putin inainte de a se scufunda, precum Imperiul Britanic, ceea ce se va intampla cu siguranta si in cazul Imperiului American. Guvernele si dictaturile isi ating, in cele din urma, sfarsitul. La o scara mai mica, afacerile rezistau in medie 40 de ani inainte de a se prabusi sau a fi preluate; acum durata medie de viata pare sa fi scazut pana la doar 14 ani. Viteza curbei pare sa se mareasca, desi noi am reusit sa ne intindem curbele vietilor personale pana la 90 de ani sau mai mult. Totusi exista un fel de uitare la final. S-ar putea sa fie o perspectiva deprimanta”, mai spune Handy pentru cei care nu stiu inca  in ce mod ar putea reactiona la ce spune el.
Sa nu ne imaginam un Charles Handy sever, in niciun caz. Am putea spune ca in tot ceea ce a enuntat si a subliniat a avut zambetul pe buze, pentru a face mai usoara viziunea lui asupra destinului.

 

Citeste continuarea pe Cariereonline