Succesul profesional este suma mai multor factori. Educatia ta conteaza - poate nu atat de mult cat crezi-, dar o diploma in domeniu iti poate garanta un salt spre succes.
Experienta conteaza si ea, dar ea se concretizeaza abia dupa multi ani de munca. Desigur, talentul conteaza si el, dar in afara de aptitudini (pe care le obtii tot prin experienta), majoritatea talentelor noastre sunt innascute, fapt care iti ghideaza drumul spre un anumit domeniu de activitate.
Reteaua de contacte conteaza si ea, dar nu poti controla intotdeauna cu cine vei interactiona. Si, intr-un final, o parte din succesul tau profesional se va rezuma si la un factor de noroc.
Cele mai importante aspecte sunt insa cele pe care le poti construi pentru tine.
1. O atitudine pozitiva
Toata filozofia cu beneficiul unei atitudini pozitive poate parea ca o farsa, pana la urma- si cati dintre cei pe care ii cunoasteti si au succes, au reusit pentru ca au gandit pozitiv?
Nu multi. Dar poti sa urmaresti drumul oricarui antreprenor de succes si sa vezi ca a intampinat obstacole, pe care insa le-a depasit. Pentru ca si-a pastrat o atitudine pozitiva, care a condus la actiune mai mult decat la supunere, reusind sa-l ridice in top.
Gandirea pozitiva face mai mult decat sa te ajute sa treci prin perioadele dificile. Studiile arata ca discursul pozitiv pe care il ai fata de tine, in comparatie cu cel negativ, iti poate reduce nivelul de stres, oferindu-ti mai multa sanatate fizica si mentala si o mai mare capacitate pentru a lucra la potential maxim.
Si cea mai buna parte este ca nu exista oameni pozitivi sau negativi in mod natural-, pentru ca discursurile la adresa ta si gandurile pot sa fie controlate prin practica, iar atitudinea pozitiva se invata.
2. Obiceiuri repetate
Obiceiurile ne definesc. Obiceiurile pozitive ne vor conduce catre succes la munca: verificarea sarcinilor, indeplinirea lor si pregatirea constanta sunt doar un exemplu.
3. Scopurile
In timp ce jobul tau trebuie sa respecte scopurile companiei, planurile tale profesionale iti apartin in intregime. Daca iti alegi scopuri prea inalte, nu iti vei atinge niciodata adevaratul potential.
Scopurile tale trebuie sa fie specifice, masurabile, realizabile, realiste si incadrabile intr-o anumita limita de timp. De aceea, este bine sa ai si planuri pe termen scurt, dar si pe termen lung.
4. Planuri
Pe langa faptul de a avea niste planuri si visuri, trebuie sa reusesti sa realizezi si un program pentru a duce la capat aceste ambitii. In acest sens, este bine sa faci o lista cu ceea ce iti este necesar fiecarei etape, realizand un mic research in prealabil.
5. Un mediu sanatos
Noi, oamenii, suntem de obicei produsul mediului in care traim. Aceasta observatie se aplica si la ceea ce se intampla in mediul profesional.
De exemplu, daca ai un birou dezordonat, si mintea ta ar putea sa fie aglomerata cu taskuri si alte obligatii.
Daca lucrezi intr-o zona zgomotoasa, este foarte probabil sa iti pastrezi cu greu atentia.
Dar cel mai important este sa nu lucrezi inconjurat de oameni negativi, apatici sau lenesi, pentru ca ei nu te vor motiva niciodata. De asemenea, sa lucrezi intr-un loc unde nu esti apreciat pentru munca depusa, te va impiedica sa progresezi.
Alege sa stai langa oameni entuziasti, pozitivi, care stiu sa ofere un feedback, daca vrei sa ai ce invata de la oamenii din jur si sa avansezi in mediul profesional!
Sursa: Success.com