Una din cele mai dificile probleme in gestionarea unei companii este finantarea optima a activitatii curente si a celei de investitii.
Atunci cand ai o firma mica sau nou infiintata, de obicei nu poti accesa finantari bancare, astfel incat trebuie sa te bazezi mai mult pe resursele financiare proprii si pe numerarul generat de companie din activitatea operationala – sau, in cazuri mai rare - pe investitii de capital realizate de fonduri specializate.
Odata cu trecerea timpului, firma nu se mai poate dezvolta fara imprumuturi bancare, atat in ceea ce priveste finantarea activitatii curente (achizitie de stocuri, plata de salarii, taxe, TVA), cat si in ceea ce priveste investitiile in cladiri, echipamente si utilaje. Pentru a obtine insa banii de la banca, compania ta trebuie sa indeplineasca anumite conditii din punct de vedere financiar. De multe ori, aceste conditii vin in contradictie cu interesele pe termen scurt ale actionarilor si managerilor firmei.
Spre exemplu, bancile isi doresc o cat mai mare transparenta in datele financiare – altfel spus, ca datele financiare ale companiei sa reflecte cat mai fidel realitatea operationala, sa fie evitate ‘cosmetizarile’ si evident, in situatiile financiare sa fie prezentate in mod real toate veniturile sau cheltuielile companiei, chiar daca acest lucru inseamna plata unor taxe si impozite mai mari catre stat.
In general, managerii companiilor mici si mijlocii detin mai putine resurse – personal specializat, timp alocat managementului financiar, programe specializate etc - pentru a gestiona in mod optim aspectele financiare ale firmelor lor.
In plus, sistemul fiscal aduce o povara grea tuturor companiilor, motiv pentru care atat firmele mici, cat si companiile mari sunt in mod constant preocupate de a minimiza – prin diferite modalitati – plata taxelor si impozitelor catre stat. Totusi, in unele cazuri acest comportament vine in contradictie cu nevoia companiilor de a accesa credite bancare.
Astfel, atunci cand firmele doresc sa se finanteze de la banci, o parte importanta din analiza de credit se bazeaza pe indicatorii financiari ai firmei si corelarea nevoilor de creditare – asa cum sunt ele prezentate de managementul firmei – cu capacitatea de rambursare a creditelor asa cum rezulta aceasta din situatiile financiare ale firmei.
Daca situatiile financiare nu prezinta starea companiei si soliditatea ei in mod real – deoarece, spre exemplu, anumite venituri nu sunt prezentate, unele cheltuieli au fost alocate in mod incorect in contul de profit si pierdere, sau unele active nu sunt inregistrate la valoarea lor reala in contabilitate – este posibil ca acest lucru sa conduca la respingerea solicitarii de finantare de catre banca, desi in realitate firma sa aiba resursele de a rambursa obligatiile sale de plata la termenele stabilite.
O situatie similara se intalneste si atunci cand compania doreste sa atraga un investitor institutional si isi prezinta estimarile privind performanta operationala sau financiara in termeni prea optimisti, comparativ cu evolutia istorica a firmei.
Poate fi vorba fie despre o situatie istorica ce arata ‘pe hartie’ mai putin atragator decat in realitate – efect al unei ‘cosmetizari’ a situatiilor financiare istorice – fie despre perspective nerealiste pentru companie. Daca in al doilea caz, finantatorii vor lucra impreuna cu managementul firmei pentru a dezvolta planuri realiste de viitor, care sa tina cont atat de particularitatile companiei cat si de mediul economic in care isi desfasoara activitatea, in primul caz ei nu pot ‘indrepta’ situatia istorica a companiei si daca nu au motive concludente sa creada povestea de succes a firmei, investitorii vor pleca de la realitatea prezentata de situatia financiara actuala. Aceasta se poate traduce in costuri de finantare mult mai mari si conditii mai dure pe care investitorii institutionali le vor pune firmei finantate.
Asadar, atunci cand ai de gand sa accesezi finantari pentru compania ta, trebuie sa fii pregatit ca datele tale financiare din ultimii 3 ani sa arate realitatea companiei, astfel incat finantatorii tai sa poata avea incredere in capacitatea de rambursare pe care o are firma!