Succesul unui business depinde, in primul rand, de cultura organizationala si de tipul de management impus. Un management toxic duce, fara doar si poate, la rezultate negative, frustrari in randul angajatilor, situatii conflictuale si… demisii.
Este usor sa observi cand lucrurile scapa de sub control in orice companie. Cand angajatii nu sunt multumiti, acest lucru va reflecta in relatia lor cu clientii si in comportamentul general pe care il adopta. De aici la pierderi financiare foarte mari este doar un pas, pentru ca angajatii nemultumiti vor fi agitati, nervosi, stresati, vor avea conversatii neplacute cu clientii, vor avea rezultate din ce in ce mai proaste sau niciun rezultat, vor crea foarte multe situatii neplacute si vor avea mereu cate o nemultumire la adresa conducerii companiei.
Toate problemele pornesc de la un management toxic, iar aceasta este cauza principala pentru care foarte multi angajati ajung sa renunte la un loc stabil de munca.
Ce probleme sunt generate de un management toxic
Un management toxic va influenta direct motivatia, randamentul si numarul angajatilor, deoarece in cele mai multe cazuri se ajunge la demisie.
Iata care sunt principalele probleme care apar intr-o companie din cauza unui management toxic:
1. Scade productivitatea
Companiile de succes au foarte multe programe de dezvoltare profesionala special create pentru angajatii lor. Mai mult decat atat, ofera diferite beneficii angajatilor, cat si posibilitatea de dezvoltare si avansare. In schimb, companiile care au un management toxic sunt axate doar pe castiguri si nu investesc in angajatii lor. Managerii toxici organizeaza foarte multe sedinte, fara sa aiba un scop anume, isi verifica constant angajatii, cer rezultate bune si isi asuma meritele pentru munca depusa de catre angajati. Un astfel de comportament duce la demotivarea angajatilor si la scaderea productivitatii, lucru care va avea un impact negativ asupra rezultatelor companiei.
2. Apar situatii conflictuale
Un manager toxic nu stie sa isi gestioneze resursele si sa isi motiveze echipa, motiv pentru care va crea foarte multe situatii tensionate in companie. Mai mult decat atat, din cauza competitiei si a presiunii pentru a obtine cele mai bune rezultate in cel mai scurt timp, cei mai multi angajati ajung sa aiba frustrari, sa dea dovada de un comportament care nu e profesional sau, in situatii mai grave, sa se certe cu ceilalti colegi. Haosul este la el acasa in momentul in care toata lumea incepe sa caute vinovati, insa nimeni nu incearca sa gaseasca o rezolvare pentru orice problema care apare.
Ce se intampla in momentul in care o companie are un management toxic:
- se creeaza tensiune intre angajati;
- nivelul de stres este unul ridicat;
- angajatii sunt demotivati si nu mai sunt axati pe rezultate;
- se creeaza foarte multe situatii cu impact negativ;
- creste nivelul de frustrare in randul angajatilor;
- apar probleme legale.
3. Scade dorinta angajatilor de a excela
Angajatii entuziasti, dornici sa aduca rezultate bune in companie sunt o resursa foarte buna pentru orice angajator. In schimb, angajatii care nu sunt motivati sunt o adevarata povara si sunt o piedica majora in calea progresului companiei. Slaba dorinta a angajatilor de a excela si de a se dezvolta profesional este un rezultat al unui management toxic. Un manager toxic, care nu se concetreaza decat asupra profitului, nu va face altceva decat sa duca compania pe o panta descenedenta. Companiile care impun foarte multe reguli si care nu pun accent pe comunicare au cel mai mult de pierdut, mai ales pe terment lung. Chiar daca, pentru moment, unele rezultate vor fi satisfacatoare, acestea vor incepe sa scada odata cu pierderea motivatiei angajatilor si cu dorinta acestora de a excela.
Sa crezi ca angajatii vor munci mai mult si mai bine in momentul in care aplici reguli stricte este o greseala majora. Managerii toxici au un comportament toxic, iar rezultatele pe care ei le doresc nu vor fi niciodata atinse, daca nu schimba modul in care aleg sa conduca compania.
Te-ar putea interesa si: 6 semne ca ai un manager toxic. Demisioneaza sau confrunta-l!