Suntem din ce in ce mai ocupati si mai stresati. In secolul vitezei si al retelelor de socializare nu mai avem timp sa stabilim relatii afective cu semenii nostri si nu prea mai stim sa comunicam. Prin urmare ne simtim din ce in ce mai singuri si poate ca acesta este principalul motiv pentru care ne indreptam atentia din ce in ce mai mult spre animalele de companie. De multe ori, relatia pe care o stabilim cu un animal de companie nu este altceva decat un substitut al unei relatii pe care am fi putut-o avea cu un semen de-al nostru.
Este adevarat ca e o mare bucurie sa ai un animal de companie cu care sa te joci, care sa te intampine cu zambetul pe buze de fiecare data cand te vede ca intri pe usa si care sa-ti ofere iubire neconditionata. Este adevarat ca un animal de companie are marea putere de a te elibera de stres, de griji si de a-ti reaminti sa te bucuri de fiecare clipa a vietii. Insa e foarte adevarat si faptul ca un animal de companie este o mare responsabilitate si-ti poate provoca multe neplaceri si batai de cap daca nu tii cont de anumite aspecte extrem de importante.
Ce trebuie sa stim inainte de a achizitiona un animal de companie?
Am timp sa ma ocup de el? Un animal de companie are mare nevoie de atentia si timpul stapanului sau. Asemenea unui copil, animalul de companie simte nevoia de a fi iubit si rasfatat pentru ca sa poata oferi la randul sau bucurie. Daca un catel ramane prea mult timp singur el devine stresat, agitat, latra foarte mult si va poate strica lucrurile prin casa. Pisica poate fi foarte razbunatoare daca nu-i acordati suficienta atentie atunci cand are ea nevoie si va puteti trezi cu surprize neplacute si mirositoare pe perna sau prin alte locuri prin casa. Asadar, atunci cand va achizitionati un animal de companie, trebuie sa va ganditi foarte bine cat de mult timp si atentie sunteti dispusi sa-i acordati acestuia.
Imi permit din punct de vedere financiar sa am grija de el? Efortul financiar pe care-l implica achizitionarea unui animal de companie este de multe ori trecut cu vederea. Vizitele regulate la veterinar, vaccinarile, deparazitarile sau eventuale probleme medicale pot costa o mica avere si este important sa stim daca ne putem permite o astfel de cheltuiala in plus la buget.
Ce animal mi se potriveste cel mai bine? Un animal de companie trebuie ales cu foarte mare grija si trebuie avute in vedere anumite aspecte precum: spatiul pe care-l putem pune la dispozitie, timpul pe care suntem dispusi sa-l acordam animalului de companie, dar si asteptarile pe care le avem de la aceste animale. Si cand intr-un final ne-am hotarat asupra unui animal, trebuie sa avem grija sa alegem rasa potrivita si sa ne informam cat mai bine despre ce nevoi are, cum trebuie ingrijit si hranit.
Chiar daca achizitionarea unui animal de companie implica atat de multe responsabilitati, tot mai multi oameni au astfel de animale si asta se vede in vanzarile din ce in ce mai mari ale companiilor producatoare de hrana pentru animale. Iata cum aratau in 2017 cifrele de afaceri si profiturile unor astfel de firme din Romania:
Nordic Petfood Production
Compania Nordic Petfood Production este 100% romaneasca si se ocupa cu fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de companie de peste 20 de ani. Astazi, compania este cel mai mare producator de hrana uscata dedicata cainilor si pisicilor din Romania si se mandreste cu producerea a peste 40.000 de tone de hrana in fiecare an. De asemenea, Nordic Petfood Production este singurul producator de petfood din Romania care are certificat IFS (International Food Standard), cu cel mai ridicat nivel de expertiza in formularea si productia de hrana pentru caini si pisici. Marcile sale sunt Skipper, Cookie si Kirby Cat.
In ultimii ani afacerile companiei romanesti au crescut in mod considerabil, atragand atentia investitorilor straini. Astfel, din 2018 Nordic Petfood Production a devenit parte a grupului United Petfood care detine fabrici in mai multe tari europene si are o cifra de afaceri de peste 270 milioane de euro.
In 2017, cifra de afaceri a Nordic Petfood Production a fost de 73 de milioane de RON, cu 26% mai mult fata de 2016 si probabil va continua sa creasca daca luam in considerare noul parteneriat. Compania romaneasca doreste cu aceasta ocazie sa isi creasca capacitatea de productie, va avea posibilitatea de a intra pe noi piete internationale, isi va putea extinde portofoliul. In ceea ce priveste profitul, in 2017 compania a inregistrat o valoare de 9,7 milioane de RON, cu 45% mai mult fata de anul precedent.
C.A.N. 2000 Trading SRL
Un alt producator de hrana pentru caini si pisici este C.A.N. Trading SRL, o companie romaneasca care activeaza pe aceasta piata inca din 1999. Compania se mandreste cu produse naturale, fara coloranti si conservanti, create de un doctor in medicina veterinara si nutritie cu o experienta de 40 de ani in domeniu.
Compania detine o fabrica in Otopeni si vinde produsele sale marca Extru CAN direct clientilor finali, fara intermediari. Vanzarile firmei s-au ridicat in 2017 la o valoare de 4,6 milioane de RON, cu 18% mai mult fata de anul anterior si un profit de 200.000 de RON, in stagnare in ultimii 3 ani.
Pamax SRL
Compania Pamax isi are sediul in comuna Bixad, judetul Covasna si produce hrana pentru caini si pisici, furaj pentru pesti si cereale prelucrate prin extrudare. De asemenea, compania este importatoare a produselor Panzi (hrana pentru animale) din Ungaria, marcile detinute fiind FitActive, GetWild si Panzi.
Cu o prezenta de peste 20 de ani pe piata de petfood in Romania, Pamax a depasit de curand pragul de 3 milioane de RON cifra de afaceri. Daca pana in 2013, cifra de afaceri a companiei se invartea in jurul sumei de 1 milion de RON, din 2013 vanzarile au inceput treptat sa creasca, ajungand ca in 2017 cifra de afaceri sa fie in valoare de 3,3 milioane de RON, cu 14% mai mult fata de anul anterior.
In ceea ce priveste profitul, acesta nu a atins niciodata pragul de 100.000 de RON. In 2017, compania a inregistrat un profit de 31.445 de RON, cu 5,5% mai mult fata de 2016.
Animalele de companie fac parte din familia noastra si au nevoie de toata atentia si dragostea noastra. Le rasfatam cu cele mai bune produse si cea mai aleasa hrana, totul pentru ca ele sa fie mai sanatoase si mai fericite. Cu asa perspective, suntem siguri ca si producatorii de hrana pentru animale vor fi din ce in ce mai multumiti si mai fericiti!
RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter, sau LinkedIN
Te-ar putea interesa si: Sanatatea dentara, in topul prioritatilor? Ce spun incasarile clinicilor