Care sunt beneficiile drojdiei inactive (nutritive) pentru organismul uman?

Care sunt beneficiile drojdiei inactive (nutritive) pentru organismul uman?

De mii de ani, drojdia are un rol important in dieta umana.

De exemplu, drojdia este un ingredient vital pentru coacerea painii, productia de bere si o serie importanta de alte alimente. In ultimii ani, tot mai multi oameni consuma un tip specific de drojdie denumita drojdie inactiva.

Datorita continutului sau nutritional, drojdia inactiva poate creste energia si performanta unei persoane, poate sustine sistemul imunitar si ofera beneficii suplimentare pentru sanatate.

In acest articol gasesti informatii despre beneficiile drojdiei nutritive si de ce aceasta trebuie inclusa intr-o dieta sanatoasa.

 

Ce este drojdia inactiva?

 

Drojdia inactiva provine dintr-o specia de drojdie cunoscuta sub numele de Saccharomyces cerevisiae. O alta forma a acestei specii de drojdie este numita drojdie de bere. Desi oamenii interschimba denumirile celor doua tipuri, este important de retinut ca drojdia inactiva nu este acelasi lucru cu drojdia de bere.

Dupa cum sugereaza si denumirea sa, drojdia de bere este un produs secundar al procesului de fabricare a berii si aceasta cultura se dezvolta pe hamei. Producatorii pot realiza drojdie nutritiva pe o varietate de alte surse, printre care: melasa din trestia de zahar, zer si sfecla de zahar.

Drojdia nutritiva este similara cu drojdia pe care oamenii o folosesc in coacere, dar sufera un proces de incalzire si uscare care o face sa fie inactiva.

Drojdia inactiva este lipsita de continut lactic si, de obicei, este fara gluten. Drept rezultat, aceasta poate fi un supliment util pentru persoanele cu alergii sau sensibilitati la anumite alimente, precum si pentru persoanele care tin o dieta alimentara resctrictionata. In plus, este un produs esential pentru oamenii care tin diete echilibrate, avand un continut scazut de grasimi si nu contine zahar sau soia.

 

Care sunt beneficiile drojdiei inactive?

 

Drojdia nutritiva este o sursa excelenta de vitamine, minerale si proteine de inalta calitate. De obicei, un singur sfert de ceasca de drojdie inactiva contine: 60 de calorii, 8 grame de proteina, 3 grame de fibra, 11,85 miligrame de tiamina sau viamina B1, 9,70 miligrame de riboflabina sau vitamina B2, 5,90 miligrame de vitamina B6, 17,60 micrograme de vitamina B12. De asemenea, contine vitamina B3, potasiu, calciu si fier.

 

Beneficiile pe care drojdia inactiva le asigura oamenilor

 

Desi unii producatori fortifica drojdia inactiva cu vitamina B12, este bine sa verificati intotdeauna eticheta produsului. Vitamina B12 poate ajuta la stimularea energiei, deficienta de aceasta vitamina resimtindu-se sub forma de slabiciune si oboseala.

Drojdia inactiva este deosebit de utila pentru vegetarieni si vegani daca are adaugata vitamina B12, deoarece acest tip de vitamina a complexului B se gaseste in majoritatea produselor de origine animala. Adultii au nevoie de aproximativ 2,4 mcg pe zi de vitamina B12. Doar un sfert dintr-o ceasca de drojdie nutritiva furnizeaza de sapte ori aceasta cantitate.

Diferite studii arata ca Saccharomyces cerevisiae, tulpina drojdiei din drojdia inactiva, poate sustine sistemul imunitar si reduce inflamatiile care pot apare ca urmare a unor infectii bacteriene.

In cazul in care vrei sa descoperi mai multe tipuri de drojdii si amelioratori de panificatie, Lesaffre.ro a pregatit pentru tine un catalog de prezentare a celor mai importante produse din industria drojdiei si mixurilor de panificatie.