Au crescut costurile cu forta de munca in UE, in 2024. Romania, in topul cresterii costurilor salariale orare.

Au crescut costurile cu forta de munca in UE, in 2024. Romania, in topul cresterii costurilor salariale orare.

Costurile cu forta de munca in tarile din Uniunea Europeana au crescut semnificativ in al doilea trimestru al anului 2024. Potrivit datelor publicate de  biroul de statistica al Uniunii Europene, cresterea este de  5,2% in UE, comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent. Romania se numara printre tarile cu cele mai mari cresteri ale costurilor salariale orare pentru intreaga economie.

 

Activitatile economice cu cele mai mari costuri ale fortei de munca

Cresterea de 5,2% in UE si 4,7% in zona euro, din cel de-al doilea trimestru al acestui an, in privinta costurilor cu forta de munca este cauzata de cele doua componente principale: salariile si costurile nesalariale.

In UE, in al doilea trimestru al anului 2024 comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent costurile cu salariile orare au crescut cu 5,1% si componenta non-salariala a crescut cu 5,4%.

In privinta activitatii economice, costurile orare cu forta de munca au crescut cu 5,4% in economia (in principal) non-business si cu 5,1% in economia de afaceri: in industrie, constructii si 4,9% in servicii.

Activitatea economica care a inregistrat cele mai mari cresteri ale costurilor salariale orare a fost educatia, urmata de constructii si arta si divertisment.  Cele mai mici cresteri anuale au fost inregistrate in sectiunile „Furnizare de energie electrica, gaz, abur si aer conditionat” „Transport si depozitare”.

Costurile salariale includ remuneratia directa, bonusurile si indemnizatiile platite de un angajator unui angajat in schimbul muncii prestate, plati catre angajati sisteme de economisire, plati pentru zilele nemuncite si remuneratii (mancare, bautura, combustibil, masini de companie).

Costuri non-salariale includ contributiile sociale ale angajatorilor plus taxele de angajare considerate costuri cu forta de munca.

Costurile salariale pe ora in diferite tari

In al doilea trimestru al anului 2024, comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cele mai mari cresteri ale costurilor salariale orare pentru intreaga economie s-au inregistrat in:

  • Croatia (+17,6%)
  • Bulgaria (+15,4%)
  • Romania (+15,0%)
  • Ungaria (+13,2%)
  • Polonia (+13,0%).