Antreprenor la inceput de drum. 5 ingrediente pentru a pune bazele unei afaceri

Antreprenor la inceput de drum. 5 ingrediente pentru a pune bazele unei afaceri

Se spune ca antreprenoriatul nu este pentru orice, dar asta nu ar trebui sa te sperie, daca iti doresti sa pui bazele unei mici afaceri, pe care sa o cresti in timp. Important este sa te documentezi, sa iti construiesti o strategie, sa faci alegerile potrivite si in cunostinta de cauza si sa parcurgi drumul de la idee la business performant, pas cu pas.  Iata cinci sfaturi utile pentru antreprenorii aflati la inceput de drum, pentru a porni cu dreptul in lumea afacerilor:

  1. Alegeti domeniul potrivit!

Inainte de a-ti investi economiile intr-o afacere, afla cat mai multe detalii despre domeniul in care vrei sa pasesti. Ideal ar fi sa alegi un segment in care ai experienta, pe care il cunosti, sa aiba legatura cu pregatirea ta profesionala. Totusi, nu este o conditie obligatorie sau care sa iti garanteze succesul, insa te ajuta ca la inceput de drum sa simti ca ai controlul asupra situatiei. Un alt element important este analiza pietei, a concurentei, a contextului economic si potentialului zonei. Cu alte cuvinte, construirea unei strategii. Odata ce ai ales domeniul de activitate, poti merge mai departe.

  1. Cauta parteneri si furnizori de incredere!

Nu esti singur in acest demers. Antreprenoriatul se bazeaza si pe crearea si consolidarea unor relatii profesionale sanatoase. Daca afacerea ta presupune comercializarea anumitor produse, alegeti cu grija furnizorii. Ia in calcul toate aspectele, de la cele de ordin financiar, la calitatea produselor. Daca oferi servicii prin intermediul businessului tau, incearca sa faci diferenta! E loc pentru toti sub soare…dar este bine sa aduci ceva nou in piata, pentru a te face remarcat. Cand iti alegi partenerii de business tine cont de cateva aspecte: important este ca cel alaturi de care pornesti la drum sa dea dovada de stabilitate financiara, asigura-te ca persoana respectiva are aceleasi obiective ca si tine, cauta un partener care sa te completeze, cu care esti compatibil profesional, alege pe cineva care este pe aceeasi lungime de unda ca si tine, cu care poti comunica eficient si usor, evita sa investesti intr-un miraj.

  1.  Investeste in resursa umana calificata

Resursa umana este unul dintre pilonii de baza ai unei afaceri. Este esential sa ai langa tine oamenii potriviti, care sa creada in afacere si alaturi de care sa construiesti de la zero un business profitabil. Nu-ti lua ca tinta imbogatirea, ci dezvoltarea business-ului, cresterea ta si a echipei.

  1. Cantareste fiecare decizie!

Nu uita, sunt banii tai la mijloc. Afacerile cresc treptat, nu te gandi ca te vei imbogati sau ca vei da lovitura peste noapte. Este adevarat, exista si antreprenori care au avut succes in acest fel, insa cel mai important este sa-ti cantaresti fiecare decizie. Asta inseamna sa iei in calcul si riscurile, dar si oportunitatile, sa te raportezi si la capacitatea businessului tau, dar si la potentialul concurentilor din piata.

  1. Exploreaza toate posibilitatile de promovare si dezvoltare

Cand ai pus deja bazele afacerii, urmeaza etapele de promovare si dezvoltare. Nu face greseala de a te focusa doar pe o anumita directie, nu te promova exclusiv prin metode offline sau doar online. Exploreaza toate posibilitatile, testeaza si vezi ce se potriveste afacerii tale! Cauta profesionisti care sa te ajute in acest sens. Fiecare pas trebuie gandit cu obiective si rezultate.