Activitatea cerebrala este influentata de anotimpuri, nu numai in ceea ce priveste starea de spirit, ci si pe plan cognitiv, informeaza passionsante.be.
Daca ne raportam la starea de spirit, este cunoscut faptul ca unii oameni sunt foarte sensibili la scaderea luminozitatii toamna si iarna, lucru care poate cauza depresii sezoniere.
In schimb, planul cognitiv (memorie, gandire, atentie) a fost destul de putin explorat. O echipa belgiana de la Universitatea din Liege a desfasurat un studiu pentru a afla mai exact cum influenteaza anotimpurile functionarea creierului uman.
De cateva ori pe durata unui an, tineri adulti au stat cinci zile intr-un mediu neutru ("in laborator"), fiind supusi unor teste care implicau atentia (concentrarea) si memoria de lucru (pastrarea, dar si prelucrarea informatiilor pe termen scurt). Reacția cerebrala a fost analizata prin rezonanta magnetica, iar cercetatorii de la Universitatea din Liege au constatat discrepante "uimitoare" in functie de perioada anului in care s-au efectuat testele.
Nivelul maxim de atentie a fost atins in preajma solstitiului de vara (mai exact, la jumatatea lunii iunie). De cealalta parte, nivelul minim de atentie s-a inregistrat in perioada solstitiului de iarna (la jumatatea lunii decembrie).
Memoria a fost maxima in perioada echinoctiului de toamna (jumatatea lunii septembrie) si minima in cea a echinoctiului de primavara (jumatatea lunii martie).
Astfel, autorii studiului au constatat ca variatiile sezoniere influenteaza fiziologia cerebrala, si implicit, facultatile cognitive.
Desi aceste fluctuatii nu sunt resimtite in mod direct in activitatea zilnica, se pare ca, in cazul persoanelor vulnerabile, ele ar putea compromite controlul emotional, dupa cum arata cercetatorii amintiti de passionsante.be.
Sursa: Agerpres