Suntem din nou la coada clasamentului. De aceasta data este vorba despre investitiile in inovare si cercetare pe care intreprinderile romanesti le-au raportat in perioada 2018-2020. Un raport Eurostat arata ca Romania are cea mai scazuta activitate de inovare. Un alt aspect evidentiat de statistici este faptul ca marile companii si cele mijlocii investesc mai mult in cercetare si inovare.
Investitiile in inovare, investii in viitor
Domeniul afacerilor este unul competitiv. De modul in care fiecare companie tine pasul cu schimbarile, evolutia tehnologica si modificarile in comportamentul utilizatorilor/clientilor, depinde viitorul acelui business si profitul afacerii.
„Inovarea in afaceri se refera la gama larga de activitati pe care intreprinderile le intreprind pentru a implementa procese de inovare, pentru a dezvolta noi bunuri sau servicii si pentru a le aduce pe piata. Sondajul comunitar privind inovarea (CIS) raporteaza doua tipuri de inovare: inovarea produselor si inovarea proceselor de afaceri. Cele mai recente rezultate ale CIS arata ca mai mult de jumatate (53%) din toate intreprinderile din UE au raportat o anumita forma de activitate de inovare in perioada 2018-2020”, evidentiaza raportul Eurostat.
Romania, pe ultimul loc la investitii in cercetare si inovare
Potrivit datelor oficiale, cea mai mare proportie de intreprinderi inovatoare a fost raportata in:
- Grecia (73% din totalul intreprinderilor)
- Belgia (71%)
- Germania si Finlanda (ambele 69%)
- Cipru (66%)
La polul opus, cea mai scazuta activitate de inovare a fost observata:
- Polonia (35%)
- Ungaria si Spania (ambele 33%)
- Letonia (32%)
- Romania (11%)
Asadar, Romania ocupa ultimul loc in clasament. Inovarea aduce castiguri si o pozitie in piata, insa implica investitii pe care multe companii nu si le pot permite. Aspectul este subliniat si in raport, astfel ca s-a constatat ca: in perioada 2018-2020, intreprinderile mari (250+ angajati) sunt mai susceptibile de a fi introdus inovatii (74%) comparativ cu intreprinderile mijlocii (50-249 de angajati) (60%).
Sapte din zece companii mari au introdus o inovatie de proces de afaceri (69%), iar mai mult de jumatate au introdus o inovatie de produs (55%).