Una dintre marile temeri ale femeilor active pe piata muncii, la aflarea vestii ca vor fi mamici, este legata de pierderea locului de munca. Intr-o societate in care egalitatea de sanse intre sexe este inca un obiectiv si nu o certitudine, foarte multe femeie angajate asociaza maternitatea cu ideea de cumpana in cariera profesionala. Pauza pe care o iau pentru a se dedica cresterii copilului, in primii ani de viata, este perceputa ca o rupere de activitatea profesionala, iar una dintre intrebarile frecvente este: Oare voi mai avea loc de munca la revenirea dupa concediu? Da, categoric, legea prevede dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca, iar legislatia din Romania cuprinde si masuri suplimentare de sprijinirea a mamicilor in revenirea pe piata muncii.
Ai dreptul sa te intorci la acelasi loc de munca!
Potrivit Codului Muncii, angajatul nu poate fi concediat pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani sau 7 ani. La data cand te intorci din concediu, contractul de munca se reia in conditii similare, astfel ca angajatorul trebuie sa iti ofere acelasi loc de munca sau un loc de munca echivalent cu cel ocupat anterior. Mai exact, daca postul pe care erai angajata inainte de a deveni mamica s-a desfiintat (doar in anumite conditii legale), la intoarcere, angajatorul e obligat sa-ti ofere un alt post, cu venituri si conditii similare.
Doar in situatia in care nu exista un astfel de post sau nu accepti ofertele sale, poti primi un preaviz de concediere de 20 de zile lucratoare, pentru a-ti putea cauta un nou job. In scenariul in care nu gasesti rapid un alt loc de munca, poti beneficia de indemnizatie de somaj.
Ai dreptul la reintegrare profesionala!
Stim ca te temi de acomodarea dupa concediu, de schimbarile care au aparut in acesti ani, dar si de noul flux al jobului, insa poti beneficia de reintegrare profesionala. Potrivit legii 202/2002, la revenirea la locul de munca in conditiile prevazute la alin. (8), ai dreptul la un program de reintegrare profesionala, a carui durata este prevazuta in regulamentul intern de organizare si functionare si nu poate fi mai mica de 5 zile lucratoare.
Poti accesa servicii de formare gratuite!
Desi la momentul revenirii angajatorul se asteapta sa reiei activitatea in ritmul actual, iar tu ai pierdut anumite etape in evolutia activitatii companiei, nu este un capat de tara. Pentru a face fata schimbarilor din perioada absentei tale si pentru a fi la zi cu cerintele postului, poti beneficia de servicii de formare gratuite!
Potrivit Art. 66 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
(2) Serviciile de formare profesionala se asigura, gratuit, la cererea persoanelor angajate, cu acordul angajatorului, sau la cererea angajatorului, si pentru persoanele aflate in urmatoarele situatii:
a) au reluat activitatea ca urmare a incetarii concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani sau 7 ani in cazul copilului cu handicap;
(3) Prevederile alin. (2) se aplica in cazul in care cererea este formulata in termen de 12 luni de la data reluarii activitatii persoanelor, o singura data pentru fiecare situatie.
Beneficiezi de stimulent de insertie!
Daca vrei sa reiei activitatea inainte de finalizarea concediului de crestere copil, ai dreptul la un stimulent de insertie, platit de catre stat. Stimulent primesti si la momentul revenirii la job, la finalizarea concediului, pentru o anumita perioada, in conditiile prevazute de lege.
De stimulentul de insertie in valoare de 1.500 lei poti beneficia la reluarea activitatii inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an, in cazul copilului cu dizabilitati. Cuantumul de 1.500 lei se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu dizabilitati.
De stimulentul de insertie in valoare de 650 lei poti beneficia la revenirea in activitate dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an, in cazul copilului cu dizabilitati. Tot de stimulentul de insertie in valoare de 650 lei pot beneficia si persoanele care au finalizat concediul pentru cresterea copiilor si care realizeaza venituri supuse impozitului, dupa implinirea varstei de 2 ani a copilului (3 ani, in cazul copilului cu dizabilitati) pana la implinirea varstei de 3 ani (4 ani, in cazul copilului cu dizabilitati).