Doi din trei romani (66,8%) sunt dispusi sa apeleze la reconversie profesionala pentru a-si perfectiona aptitudinile, astfel incat sa faca fata provocarilor aduse pe piata muncii, potrivit unui studiu realizat de BestJobs si Boston Consulting Group. Studiul s-a derulat in 197 de tari, printre care si Romania.
Potrivit cercetarii, 33,2% dintre romani nu sunt dispusi sa se instruiasca pentru un nou job si ar face acest lucru doar daca ar intampina probleme serioase pe piata muncii.
Denumit „Decoding Global Trends in Upskilling and Reskilling” studiul evalueaza modul in care angajatii din intreaga lume percep schimbarile aduse pe piata muncii de doua tendinte majore: avansul tehnologic – automatizare, inteligenta artificiala, robotica – si globalizare. De asemenea, studiul a evaluat dorinta angajatilor de a se adapta acestor modificari, invatand abilitati noi pentru profesia lor curenta (upskilling) sau dobandind, prin training, abilitati pentru o profesie diferita (reskilling).
61% dintre angajati se simt amenintati de avansul tehnologic
Una dintre concluziile studiului este ca, la nivel global, angajatii sunt constienti de avansul tehnologic si de automatizare. Astfel, 61% dintre acestia considera ca piata muncii va fi afectata intr-o mare masura de aceste trenduri. In Romania, cei mai multi respondenti care cred ca jobul lor va fi afectat de schimbarile tehnologice lucreaza in domenii precum digital & analiza si automatizare (59%), IT si tehnologie (52%), finante si audit (45,6%). La polul opus, cel mai putin ingrijorati din acest punct de vedere sunt cei care lucreaza in vanzari (31%), juridic (24%) si asistenta sociala (23%).
Citeste mai multe informatii in articolul publicat pe www.revistacariere.ro!