Cand oferi feedback colegilor sau angajatilor le daruiesti nu numai o perspectiva de observator despre performanta lor, cat si un sfat pentru rezolvarea unei probleme.
Insa, pentru multi oameni urmatoarea intrebare: “Pot sa iti dau niste feedback?” provoaca anxietate. Cuvintele trec prin mintea oamenilor si se traduc prin: “Pot sa te calc in picioare?” Deseori, se interpreteaza ca persoana care se crede superioara ofera feedback altora. Insa, feedback-ul este necesar in orice companie, pentru a creste performanta si motivatia angajatilor:
Urmatoarele 5 sfaturi te vor ajuta sa oferi feedback constructiv:
1. Creeaza siguranta
Potrivit unui studiu realizat de Columbia University, numai 30% dintre cei care primesc feedback il si pun in practica. Iar daca persoana care primeste feedback nu se simte confortabil, comentariile primite ii vor declansa neproductivitatea.
Daca nu ai o relatie de prietenie cu colegul/angajatul caruia ii oferi feedback, te sfatuiesc sa fii foarte atent cum ii vorbesti. Nu poti vorbi oamenilor oribil, sa ii faci sa se simta prost in fata altora, sa ii umilesti si apoi sa te astepti la rezultate!
In schimb, incearca sa construiesti un mediu unde increderea si skill-urile sunt importante. Evaluarile trebuie sa fie obiective si constructive, pentru ca oamenii sa devina mai buni la ceea ce fac si sa comunice onest.
2. Fii pozitiv
Incearca sa dai o cantitate egala de feedback pozitiv si negativ.
Feedback-ul pozitiv stimuleaza centrii de rasplata din creier, oferindu-le oamenilor dorinta angajarii in ceva nou. De cealalta parte, feedback-ul negativ arata ca trebuie facute niste imbunatatiri, iar persoanele pot sa devina defensive. Indiferent de natura feedback-ului pe care il oferi, nu uita sa termini observatiile cu solutii!
3. Fii clar
Oamenii raspund mai bine la observatii clare si directe. Evita sa spui lucruri de genul: “Trebuie sa fii mai vorbaret in sedinte”, pentru ca este prea vag si poate fi interpretat personal. Spune ceva clar si da-i nuanta unui task important: “Esti inteligent. Mi-as dori sa aud macar o opinie din partea ta, in fiecare sedinta pe care o avem”.
4. Fii rapid
Creierul adult invata cel mai bine cand se afla in actiune. Daca astepti 3 luni ca sa ii spui unei persoane ca face o munca mediocra, este prea tarziu ca persoana sa faca schimbari. Este un comentariu ambiguu si se bazeaza pe argumente din trecut. Feedback-ul productiv se ofera frecvent, nu ocazional!
5. Fii dur, nu rautacios!
Cand cineva face o greseala la job si tu trebuie sa ii oferi feedback, incepe prin a o intreba pe persoana ce parere are despre situatie. Abtine-te din a spune cat de proaste au fost actiunile ei, chiar daca au fost! Apoi, ofera feedback-ul obiectiv, clar, care reuseste sa motiveze. Intreab-o pe persoana daca stie ce asteptari ai. Adu-i aminte persoanei ca o evaluzei constant, insa si ca ai un rolul in companie de a ii ajuta pe oameni. Dupa cum se spune, “Oamenii au un obicei de a deveni ce ii incurajezi sa fie", iar lucrurile nu stau diferit nici la locul de munca.
Comunicarea cu angajatii si colegii nu este o sarcina usoara, tocmai de aceea feedback-ul este o parte foarte importanta in dezvoltarea unei relatii corecte, care sa functioneze pe termen lung.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter, sau LinkedIn!
Sursa: Entrepreneur
Traducere: Diana Petroiu