Cei mai multi oameni iti vor spune ca trebuie sa eviti conflictele de la job. E drept ca o atmosfera placuta favorizeaza productivitatea, dar cateodata este nevoie de confruntari pentru a evolua. Desi discutiile in contradictoriu pot provoca anxietate, nervozitate si nesiguranta, acestea favorizeaza schimbarile, inovatia si gasirea solutiilor.
Iata 5 motive solide pentru care nu trebuie sa evitam conflictele de la job:
1. Ne deschid ochii catre noi orizonturi
Conflictele constructive ne dau ocazia sa vedem perspectiva din care ceilalti privesc lucrurile. Aceasta este o buna ocazie sa invatam, chiar daca actiunea se desfasoara intr-un mod tensionat. In final, ne vom mobiliza si vom putea analiza detaliile la rece.
2. Ne invata sa ne verbalizam ideile
Nimeni nu va ghici ce vrei sa spui daca nu iti faci curaj sa iti verbalizezi ideile. Ramanand in zona de confort, nu vei putea lua cuvantul, dar un conflict ar putea trezi ceea ce nici tu nu ai fi banuit. Confruntarile ne invata sa vorbim pentru noi si sa ne sustinem principiile.
3. Ne invata tipologiile comportamentale
Prin conflicte invatam stilul de comunicare al celorlalti, felul in care lucreaza si in care isi expun punctele de vedere. In timp, acest lucru ii face previzibili in fata noastra, ceea ce ne permite sa fim intotdeauna cu un pas in fata si sa ne impunem.
4. Aduc solutii
Cand vechile structuri incep sa se slabeasca, trebuie sa aducem ceva nou. Schimbarea nu e usoara, poate crea disconfort si ne poate da o senzatie de nesiguranta, dar cum altfel am putea evolua? Oamenii sunt obisnuiti sa fuga de schimbari, ar prefera sa foloseasca solutiile vechi care obisnuiau sa functioneze odata, dar omit faptul ca trebuie sa inoveze.
5. Ne antreneaza controlul emotional
E normal sa fim emotivi, acest aspect sta in natura umana, dar nu ne ajuta deloc atunci cand trebuie sa ne impunem punctul de vedere. Tocmai de aceea, implicarea in discutii contradictorii ne antreneaza controlul emotional.
Nu trebuie sa fugim de conflicte. Acestea ne invata sa gasim solutii, sa intelegem si alte puncte de vedere si sa ne stapanim atunci cand e nevoie. Zona de confort poate fi un loc placut, dar oare cat este de productiv?
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter sau LinkedIn!
Sursa: Entrepreneur
Traducere: Andrei Bobe