5 greseli pe care le faci atunci cand pui intrebari la locul de munca

5 greseli pe care le faci atunci cand pui intrebari la locul de munca

Se spune ca trebuie sa pui intrebari ori de cate ori ai nelamuriri. Ei bine, unele intrebari fac mai mult rau decat bine, deci e recomandat sa te gandesti putin inainte si sa fii sigur ca acestea isi au cu adevarat rostul.

Iata 5 tipuri de greseli pe care le facem atunci cand puntem intrebari la locul de munca:

1. Adresezi intrebari la care s-a raspuns deja

E normal sa nu poti fi intotdeauna ochi si urechi la ceea ce spun colegii, dar in momentul in care continui sa pui intrebari despre care s-a discutat, vei arata lipsa de interes. Incearca sa fii pe faza si sa pierzi cat mai putine informatii.

2. Adresezi intrebari irelevante

Atunci cand esti in timpul unei sedinte si colegii incearca sa se concentreze pe subiect, iar tu vii cu o intrebare care nu are nicio legatura cu ceea ce se discuta, sunt sanse mari sa creezi frustrari. Asteapta ca subiectele actuale sa se lamureasca si mai apoi adu in discutie problemele care te preocupa.

3. Adresezi "intrebari" care nu sunt, de fapt, intrebari

Pare ciudat, dar unele intrebari nu sunt, in realitate, intrebari reale. Cu totii avem tendinta sa transformam opiniile in intrebari. De exemplu, sa luam formularea urmatoare: “Nu crezi ca ar trebui sa...”. Inainte de a te folosi de ea, gandeste-te daca nu cumva reprezinta o parere personala deghizata in intrebare.

 
Citeste si: 7 semne ca esti menit sa fii un geniu

 

4. Adresezi intrebari ambigue

Daca vrei un raspuns clar, pune o intrebare clara. Daca pornesti de la o idee si, pe parcurs, adaugi inca 3 idei, iti vei induce interlocutorii in eroare. Daca ai mai multe neclaritati, precizeaza-le pe rand.

5. Nu ii adresezi intrebarea persoanei potrivite

Indiferent de cat de directa, corecta sau succinta este intrebarea ta, nu are aceeasi importanta daca ii este adresata unei persoane care nu te poate ajuta. O regula de baza in comunicare este sa iti cunosti intotdeauna audienta, asa ca adreseaza-te cui trebuie si vei primi raspunsul dorit.

In mod normal, e natural sa vrei sa fii informat. Totusi, sunt anumite situatii in care oamenii iti pot interpreta diferit intrebarile. Tine de tine sa fii atent atunci cand se discuta pe un subiect fata de care prezinti interes. De asemenea, fa in asa fel incat sa iti manifesti curiozitatile la momentul potrivit, in compania oamenilor potriviti.  

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter sau LinkedIn!

Sursa: Inc Magazine

Traducere: Andrei Bobe